Sos żurawinowo-jabłkowy do mięs

Poziom trudności: Łatwy

Pyszny sos, który jest lekko kwaśny, będzie dobrze pasował do pieczonych mięs. Nada im niepowtarzalny smak i soczystą konsystencję. Tak przygotowany sos można wykorzystać jako dodatek do makaronu.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 20 g oleju
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 150 g jabłek
  • 60 g cebuli
  • 150 g żurawiny
  • 30 g miodu
  • Sól i pieprz
  • 20-40 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Pokrojone jabłka, cebulę i żurawinę układam w naczyniu do zapiekania, skrapiam olejem, miodem i sokiem. Piekę w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut, regulując temperaturę w górę i w dół. Wszystkie składniki blenduję, doprawiam do smaku i dodaję śmietanę. Warzywa dokładnie blanszuję.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15
Całkowity czas: 25 minut
Liczba porcji: 4 porcje

Autor

Porady-kuchenne.pl