
Jak możemy ograniczyć marnowanie żywności?
Marnowanie żywności to nie tylko problem wielkich uroczystości. To problem, który dotyka każdego z nas każdego dnia. Jednak od dawna nie wiadomo, że wielu ludzi na świecie jest głodnych i nie ma dostępu do świeżej żywności - i nie dzieje się to tylko w krajach Trzeciego Świata. Co możemy zrobić, aby pomóc? Jak możemy uniknąć marnowania żywności? Oto kilka wskazówek, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności i zaoszczędzić pieniądze podczas zakupów spożywczych.
Marnowanie żywności - poważny problem we współczesnym świecie
Wygląda na to, że pisarze science fiction, którzy przewidywali, że Ziemia zostanie otoczona pierścieniem podobnym do czarnych wizji Saturna z pierwszej połowy wieku, zostali zrealizowani. Fakt, że Ziemia orbitowała wokół kosmicznych szczątków cywilizacji w przestrzeni kosmicznej.
W mediach społecznościowych aż huczy od wirusowych filmików pokazujących wysypiska śmieci na dnie oceanów, gdzie więcej jest "foliówek" niż ryb. Ośmiotysięczniki himalajskie są zaśmiecone pozostałościami po wielu wyprawach, w tym resztkami sprzętu, metalu i plastiku. Prawdopodobnie nie ma innych miejsc na świecie, gdzie człowiek nie pozostawił swoich niepożądanych śladów.
Marnowanie żywności to poważny problem. W raporcie Federacji Polskich Banków Żywności z analizą danych za 2018 r. (https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2018/10/Przewodnik-do-Raportu_FPBZ_-Nie-marnuj-jedzenia-2018.pdf), można dowiedzieć się, że na świecie marnuje się rocznie 1,3 mld ton żywności. W Unii Europejskiej jest to 88 mln ton. Wynika to z tego, że kupuje się zbyt wiele produktów spożywczych, w nieodpowiednich ilościach i z krótkimi terminami ważności. Ważne jest, aby pamiętać, że daty ważności są oznaczone na produktach spożywczych. Może to być oznaczenie "należy spożyć do", które wskazuje dokładną datę, kiedy produkt powinien zostać spożyty. Inną opcją jest "należy spożyć przed", co wskazuje, kiedy produkt będzie w najlepszym stanie. Musi być przechowywany prawidłowo, jak np. mrożonki.
Dowiedz się, jak nie marnować żywności
Osoby, które dużo wyrzucają, powinny robić staranne zakupy. Warto też przed wyjściem sprawdzić zawartość lodówki i szafek. Pozwoli to określić, jakie produkty zostały pominięte, a jakie masz w zapasie. Dobrym pomysłem jest również zaplanowanie posiłków na najbliższe dni. Ułatwi to zakup odpowiednich produktów.
Warto zwracać uwagę zarówno na daty ważności, jak i ich wygląd. Dotyczy to zwłaszcza artykułów paczkowanych, takich jak owoce czy warzywa. Nie warto kupować takich opakowań, jeśli na jednym owocu zauważymy oznaki zepsucia.
Złe przechowywanie żywności w domu to kolejny problem. Żywność psuje się szybciej, gdy popełniamy proste błędy. Ważne jest, aby wiedzieć, jakie produkty można przechowywać w lodówce, a jakie najlepiej trzymać na zewnątrz. Wiele lodówek jest wyposażonych w różne strefy, które ułatwiają przechowywanie niektórych produktów spożywczych, np. specjalne szuflady na warzywa. Warto sprawdzić, czy Twoja lodówka ma takie funkcje. Pomoże Ci to zachować ich świeżość na dłużej. Należy pamiętać, że aromatyczna żywność musi być chroniona podczas przechowywania żywności w lodówce. Ma to na celu zapobieganie ich zapachowi innych produktów spożywczych w lodówce. Może to również obniżyć ich jakość.
Co zrobić z nadmiarem jedzenia?
Czasami nie sposób uniknąć zjedzenia zbyt dużej ilości potraw czy nakrycia wystawnego stołu. Pojawia się pytanie: co zrobić z resztkami jedzenia? Można je zamrozić i zjeść później. Duże, niezawodne urządzenie jest koniecznością, jeśli masz dużą rodzinę. Zamrażarki skrzyniowe mogą być używane zamiast lodówek, które są używane codziennie. Możesz również konserwować lub marynować żywność i zrobić z niej coś nowego. To pozwoli Ci przechowywać więcej żywności dłużej. Z resztek mięsa i warzyw z rosołu możesz zrobić pyszny pasztet. Możesz też wykorzystać owoce i warzywa do zrobienia pysznych przetworów, dżemów czy soków, które będą świetnym dodatkiem do śniadania.
Dobrym pomysłem, jeśli masz resztki jedzenia po świętach lub dużej imprezie, jest przekazanie ich do banków żywności, które dostarczają jedzenie dla potrzebujących. Nieprzetworzone produkty z krótkim terminem ważności można wysłać do lokalnego oddziału Banku Żywności. Banki przyjmą również produkty o bardzo długiej dacie ważności, jak kasze, makarony czy przyprawy. Te produkty są uznawane za niepsujące się.
Jak zacząć?
Warto zastanowić się nad ograniczeniem marnotrawstwa żywności i wyrzucaniem jak największej ilości produktów.
- Kupujemy tylko to, co jest nam potrzebne. W lodówce można zaplanować zakupy na okres do tygodnia. Zdarzają się specjalne okazje, takie jak zjazd rodzinny czy urodziny. Jednak codzienne życie nie wymaga od nas takich zapasów, jak gdyby nadchodziło tornado i trzeba było je przetrwać.
- Chleb znajduje się na szczycie listy produktów do wyrzucenia. Wybierajmy tyle, ile potrzebujemy. Jest on szkodliwy dla ptaków, więc nie rozrzucaj tego, czego nie zjadłeś, na swoim trawniku.
- Nowoczesna technologia nie wymaga, aby wędliny czy mięso były przechowywane na najwyższej półce. Najlepsze są pojemniki FRESHZONE o temperaturze od 0 do 3 stopni. Użyj funkcji SUPER FREEZING, jeśli mięso musi poczekać dłużej. Bezpieczne dla zdrowia i smaku. To samo dotyczy ryb;
- Owoce i warzywa znajdują się na trzecim miejscu listy. Pojemnik VITCONTROL PLUS jest dobrym rozwiązaniem, aby zapobiec temu, co dzieje się z Twoimi zakupami. Możemy przedłużyć ich życie kontrolując poziom wilgotności. Te najbardziej kruche wytrzymują tydzień. Te bardziej trwałe mogą wytrzymać kilka dni, a nawet do miesiąca.
- Nie powinniśmy kupować taniej żywności, która nie jest wysokiej jakości. Jest to często spotykane błędne przekonanie. Jeśli chcemy, spróbujmy czegoś nowego.