Ciasto z białek jaj

Poziom trudności: Łatwy

Masz białka jaj pozostałe po robieniu pączków lub ciasteczek kruchego ciasta? To ciasto to świetny sposób na wykorzystanie resztek białek. ??? Jest pełne owoców i pyszne. Wypróbujesz je u siebie?

To ciasto można zrobić z dowolnymi ulubionymi owocami.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 80 g cukru
  • 40 g oleju
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • wanilia
  • 100 g żurawiny

Przygotowanie:

Dodaję cukier po jednej łyżce na raz, jednocześnie ubijając białka na sztywną pianę. Gdy białka są już dobrze ubite, dodaję olej i dokładnie mieszam. Następnie dodaję przesianą skrobię, mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam szpatułką. Suszoną i umytą żurawinę mieszam w niewielkiej ilości mąki, aby nie opadła na dno. Dodaję owoce do ciasta i dobrze mieszam. Ciasto przelewam do naczynia do zapiekania i piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Opcją jest również opiekanie zarówno wierzchu, jak i spodu.

---

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 55 minut
Liczba porcji 8 porcji

Autor

Porady-kuchenne.pl