Porównanie technologii: Czym jest NoFrost?
Przed pojawieniem się technologii NoFrost można było spędzić sen z powiek robiąc "rozmrażanie". Lodówka musiała być odłączona od prądu i opróżniona ze wszystkich produktów spożywczych. Chyba, że ktoś stosował restrykcyjną dietę przez tydzień przed rozmrożeniem.
Właściwa czynność polegała na usunięciu lodu. Tępe narzędzia, hair dryer, i garnek gorąca woda używać usuwać lód. Ja był trudny usuwać półki i szuflady gdy łatwo zamarzali inside fridge. Przedostatnim etapem było oczekiwanie na roztopienie się lodowca na podłodze. Po krótkiej inspekcji ubytków, czyli sprawdzeniu, czy pokryte lodem kable się nie przytrzasnęły lub nie wyrwały jakichś innych części, można przystąpić do czyszczenia, które jest ostatnią czynnością. Urządzenie nie należało do najczystszych ze względu na lód, który się tam zgromadził.
Ogólnie rzecz biorąc operacja ta była czasochłonna i lodówka nie zawsze była w stanie wytrzymać ciężar zamarzniętego lodu i czasami brutalne kucie. Zostało to radykalnie zmienione dzięki technologii NoFrost.
Lodówki z technologią NoFrost
Lodówki z technologią NoFrost zostały zaprojektowane tak, aby w chłodziarce i zamrażarce nie gromadził się szron i woda. Dzieje się tak dzięki stałej regulacji i kontroli poziomu wilgotności oraz cyrkulacji chłodnego, świeżego powietrza. Możesz zapomnieć o cyklicznej i niszczącej epoce lodowcowej, która wykuwa tunele w szufladach i półkach. Kraina wspomnień to miejsce, w którym pozostaje wielkie rozmrażanie.
Ten rodzaj wentylacji zapewnia również, że temperatura w zamrażarce pozostaje taka sama na wszystkich półkach.
Technologia No Frost zapobiega gromadzeniu się wody i szronu na ściankach lodówki. Zmniejsza to ryzyko rozwoju pleśni i sprawia, że wszystko jest dłużej świeże. Żywność nie przywiera do podłogi ani innych produktów i nie traci na jakości. Także krótkotrwale - warzywa, owoce i sery.
Szczelność
Boki lodówki nagrzewają się, ale na temperaturę wewnątrz nie wpływa ciepło wokół niej. Guma lepiej przylega też do ściany, chroniąc drzwi. Lodówka nie musi znosić ciepła z zewnątrz, np. podczas gotowania lub w upalny dzień. Ma to wpływ na zużycie energii elektrycznej. Zużywa mniej prądu niż pokryta lodem klasyka.
Sprzątanie to krótka przyjemność
Lodówka nie wymaga częstego czyszczenia ze względu na to, że na jej ściankach i półkach nie osadza się woda, kurz czy resztki mrożonek. Jest to dodatkowa zaleta. Ma to dodatkową zaletę.
Lodówki wykonane w technologii No Frost można przewietrzyć, aby zapomnieć o zapachu stęchlizny, pleśni i innych "atrakcjach".