Indukcja czy gaz - co jest lepsze dla środowiska?

Eko żywność to żywność, która nie zawiera szkodliwych barwników i konserwantów, a także nie jest nieodwracalna dla środowiska.

Mówiąc o sprzęcie eko mamy na myśli sprzęt, który jest zarówno bezpieczny dla środowiska, jak i dla ludzi. Często jest to kwestia ekonomii. Produkty przemysłowe są bardziej przyjazne dla środowiska niż inne paliwa czy energia elektryczna i emitują mniej zanieczyszczeń.

W poszukiwaniu zielonej energii

Zarówno prąd jak i gaz uważane są za bardzo korzystne dla środowiska, co może pomóc nam wygrać walkę ze smogiem. Do ogrzewania budynków lepsze od pieców węglowych są urządzenia gazowe lub elektryczne. Zamiast samochodów napędzanych benzyną promowane są samochody elektryczne oraz zasilane sprężonym gazem ziemnym (CNG) lub wodorem. Takie pojazdy były pokazywane i testowane na targach motoryzacyjnych Paris Motor Show 2018. W wielu przypadkach uważa się, że energia elektryczna i gaz mają taką samą wartość ekologiczną.

Eko gotowanie w naszych domach

Jak to wygląda na poziomie mikro? Jak to wygląda w naszym domu?

Płyty gazowe

  • Zasilanie płyt może być wykorzystane w sposób ekologiczny
  • Korzystając z funkcji PowerBooster, która zwiększa moc cieplną, można gotować szybciej. Oznacza to, że do przygotowania dania potrzeba mniej gazu i mniej składników odżywczych wyparuje.
  • Płaskie, zatopione w szkle palniki, z których wystaje tylko górna część, pozwalają nam na bardziej efektywne podgrzewanie i przygotowywanie potraw. Ciepło wytwarzane przez płomienie gazowe nie idzie na marne
  • Nowoczesne płyty grzewcze zużywają mniej gazu niż dawniej, co pozwala zaoszczędzić pieniądze.
  • Gaz jest tanim paliwem. Nie przepłacamy.

Płyty indukcyjne

  • Źródłem zasilania płyt grzewczych jest prąd elektryczny;
  • Działają one na innej zasadzie niż zwykłe płyty elektryczne. Między powierzchnią płyty a naczyniem powstaje pole magnetyczne, które podgrzewa naczynie. Płyta pozostaje chłodna i może się tylko lekko nagrzać od gorącego garnka lub gotowanej w nim potrawy;
  • Dzięki funkcji CheckPot, oraz czterem ustawieniom mocy nie przeciążamy sieci w mieszkaniu lub domu;
  • na "indukcji" można gotować szybko. Podgrzewanie potraw zajmuje mniej czasu. Można je jeszcze bardziej skrócić, korzystając z funkcji Booster i PowerBooster. Płyty indukcyjne mają wiele "ekonomicznych" funkcji. - Szybkie nagrzewanie, automatyczne programy gotowania, które podgrzewają potrawę do pożądanej temperatury, pola grzejne, które dostosowują się do kształtu garnka oraz timer, który informuje o upływającym czasie i w odpowiednim momencie wyłącza system grzewczy.

Wysoka wartość odżywcza potraw:

  • Szybsze gotowanie sprawia, że przygotowywane przez nas jedzenie nie traci swoich wartości odżywczych. Nie będziemy mieli poczucia, że zmarnowaliśmy pieniądze, jeśli już zainwestowaliśmy w eko żywność.
  • Korzystając z różnych ustawień automatycznych (Programy Gotowe), możemy gotować w najbardziej odpowiedniej dla danej potrawy temperaturze;
  • Nie musimy gotować tak długo, ponieważ możemy użyć każdego rodzaju naczynia
  • Usmażenie potrawy jest równie proste i szybkie jak ugotowanie jej na parze.

Zarówno płyty gazowe, jak i indukcyjne mają swoje zalety, jak to często bywa. Ostateczna decyzja, zwłaszcza jeśli zależy nam na środowisku, będzie zależała od naszej indywidualnej sytuacji, priorytetów i opcji, jakie mamy.

Autor

Porady-kuchenne.pl