Co jest podstawą indukcji?

Uwaga! Płyty indukcyjne nie są łatwe w obsłudze. Nie trzeba być specjalistą z branży, aby poznać tajniki obsługi płyty gazowej lub elektrycznej.

1. Co kryje się pod płytą?

Szklana płytka znajduje się na górze. Pod nią znajdują się zwoje drutu miedzianego, które tworzą spirale. Cewki są aktywowane przez prąd zmienny, gdy płyta jest włączona. Prąd ten wytwarza pole elektryczne

Strumień pola magnetycznego przepływa przez dno garnka, gdy jest on umieszczony na płycie grzewczej. Strumień ten tworzy prądy wirowe, które z kolei powodują wydzielanie ciepła z garnka. Pole magnetyczne przekształca energię elektryczną z płyt w energię cieplną, podgrzewając garnek.

2. Jaki rodzaj naczyń jest najlepszy do gotowania na indukcji?

Indukcja występuje wtedy, gdy używasz garnka, który ma ferromagnetyczne dno, czyli takie, które ma silne właściwości magnetyczne.

Test" polega na sprawdzeniu za pomocą magnesu, czy garnek będzie współpracował z płytą elektryczną. Jeśli dno garnka przyciąga magnesy, to prawdopodobnie garnek będzie współpracował z płytą. Garnki, które mają ferromagnetyczne dno, mają specjalne oznaczenia, na których widać cewkę indukcyjną. Oznaczenia te wskazują, że można go efektywnie używać. Ważne jest, aby dno garnka ściśle przylegało do płyty grzewczej.

Funkcja CheckPot może być użyta do sprawdzenia garnka na płycie. Jest to bardzo przydatne, ponieważ możesz po prostu umieścić garnek na polu grzewczym, a on sprawdzi, czy wykorzystuje całą swoją moc. Do sprawdzenia garnka wystarczą dwa przyciski, a następnie odczytanie wartości na wyświetlaczu. Wynik 60 oznacza, że garnek jest prawidłowy.

3. Indukcja w domu: Zalety

Gotowanie na indukcji jest przełomem technologicznym. Ta metoda ogrzewania pól ma również pewne korzyści:

- Energooszczędność - Ciepło wytwarzane jest tylko w garnku przylegającym do płyty grzewczej;

- Bezpieczeństwo - Ponieważ podgrzewany jest tylko garnek, płyta nagrzewa się powoli i szybko stygnie po gotowaniu;

- Indukcja oszczędza czas - dzięki niej jedzenie gotuje się szybciej

- Lepsza jakość gotowanych potraw, ponieważ cały proces trwa krócej i zachowuje więcej składników odżywczych;

- Estetyka - Płyty indukcyjne nagrzewają się maksymalnie wtórnie od garnka. Łatwo się je czyści.

Autor

Porady-kuchenne.pl