Zabierzmy się za to na zimno. Jak układamy jedzenie w lodówce?

W lodówce można zmieścić wiele małych przedmiotów. Jeśli zakupiliśmy dużą ilość szynki lub wołowiny, możemy ją po prostu upchnąć między półkami. Nie potrzebujemy żadnego krojenia czy pakowania, gdyż po otwarciu lodówki nie spadnie ona nikomu na nogi. Zmieści się w szufladzie. Idealnie zmieści się w szufladzie.

Kontrola czujników

Można ustawić różne temperatury w zamrażarce i lodówce. Możemy sprawić, że ustawienia temperatury będą tak różne, jak tylko chcemy. A może więcej - życzą sobie tego umieszczone tam produkty.

Zamrażarki

W zamrażarce przechowamy mięso i ryby, które zostaną wykorzystane później.

Jeśli potrzebujemy zachować delikatne owoce do późniejszego wykorzystania, np. do deserów, możemy je zamrozić.

Przed zamrożeniem należy umyć i osuszyć owoce, a następnie obrać je z szypułek. Idealna temperatura to od minus 18 do minus 23 stopni. Taką właśnie można ustawić.

W takiej samej temperaturze (minus 18 stopni) mrozimy mięso.

Taką wołowinę, wieprzowinę czy cielęcinę można przechowywać nawet do trzech miesięcy.

Kurczak - około miesiąca.

Lodówka

W tym czasie będziemy umieszczać produkty, które nie nadają się do mrożenia, np. wędliny w plasterkach, sery, jogurty. Warto spojrzeć na daty ważności. Im bliżej możemy umieścić produkty, które są najpilniejsze, tym głębiej możemy schować te, które wytrzymują dłużej. To jest świetny system. To jest bardzo dobry system.

Dobrym pomysłem jest zawinięcie tych produktów w pergaminowe opakowania lub włożenie ich do szczelnego pojemnika.

To tutaj możesz przechowywać mięso, ryby i wędliny, które nie będą wymagały długiego przechowywania. Pamiętaj, że wędliny krojone mogą wytrzymać krócej niż te w jednym kawałku. Jeśli chcesz je przechowywać dłużej, lepiej kupić je wędzone lub suszone. Zachowają swoją świeżość i smak, jeśli będą przechowywane w temperaturze od 0 do 3 stopni Celsjusza. Nie stracą swojego zapachu i nie staną się nieprzyjemnie śliskie.

VitControl Plus Pojemnik w lodówce

Jest to najlepsza powierzchnia dla owoców i warzyw. Wilgotność wzrośnie, jeśli będzie więcej warzyw. Możemy obniżyć wilgotność, jeśli zadbamy o owoce, które zachowają świeżość w suchym powietrzu. Wszystko za pomocą jednego suwaka.

Nie przechowujemy też warzyw i owoców w folii, bo mogą parować i "parować" i pleśnieć.

Cytryny, pomarańcze i inne cytrusy można zostawić na wierzchu. Pomidory i paprykę można bez obaw trzymać poza lodówką. Możemy też śledzić dojrzewanie pomidorów i papryki poza lodówką.

Należy pamiętać, że wyżej wymienionych warzyw i owoców nie musimy trzymać w lodówce. Jednak jeśli nie są one wymagane, nie oznacza to, że nie powinny się w niej znajdować. Wszystko sprowadza się do "hormonu starości", czyli etylenu. To metafora, ale tą starością zarażają się te zieleniny, jak sałata, szczypiorek czy ogórki gruntowe. Więdną, kurczą się i szybko się psują.

Autor

Porady-kuchenne.pl