
Pięć sprawdzonych porad kulinarnych, które pomogą początkującym kucharzom
Postanawiasz ugotować pyszny, domowy posiłek. Znów się nie udaje i musisz wszystko wyrzucić. W zamrażarce znajdujesz pierogi z Biedry, które ratują twój obiad. Porażki są nieuniknione dla każdego, nawet tych, którzy są wykwalifikowani w gotowaniu jak Gordon Ramsay. Nawet profesjonalnym kucharzom zdarzają się porażki. Nadal możesz poprawić swoje umiejętności kulinarne i zrobić coś jadalnego. Oto kilka kulinarnych wskazówek, które pomogą początkującym kucharzom.
1. Zanim zaczniesz gotować, upewnij się, że przeczytałeś cały przepis.
Jest to jedna z najważniejszych wskazówek w gotowaniu. Będziesz musiał korzystać z przepisów, jeśli jesteś początkującym kucharzem. Przepis to przewodnik krok po kroku, który pokazuje, jak przygotować danie. Przepisy mają na celu uczynienie gotowania prostszym. Wiele przepisów ma ukryte haczyki, które można łatwo przeoczyć. Ukryte składniki, które nie są wymienione, są jednym z przykładów tej pułapki. Woda często nie jest wymieniona, ponieważ większość ludzi ma dostęp do bieżącej wody. Woda jest niezbędnym składnikiem każdego gulaszu. Być może myślisz, że woda jest niezbędnym składnikiem gulaszu. To proste. Składniki na gulasz trzeba krótko podsmażać, a następnie zalać gorącą wodą. Trudno będzie to zrobić, gdy składniki są gorące na patelni i wystarczy poczekać, aż woda się zagotuje.
Wyrzucania składników można uniknąć, czytając przepis przed rozpoczęciem gotowania. Przykładem może być przepis na biszkopt. W składnikach znajdziesz jajka. Dopiero później w procesie przygotowania zobaczysz wskazówkę, że trzeba oddzielić białka od żółtka. Żółtko powinno zostać wyrzucone, jeśli masz tylko białko. Jest to ogromny błąd, ponieważ żółtka powinny być dodane do Twojego ciasta. Nie masz już jaj, więc nie możesz nic dodać do ciasta.
2. Wszystkie składniki powinny być przygotowane wcześniej
Wiele przepisów wymaga, aby składniki były smażone powoli. Na początku należy lekko podsmażyć cebulę. Dopiero potem można dodać resztę składników. Oszczędność czasu polega na tym, że pozostałe składniki kroi się, gdy cebula jest jeszcze na patelni. Nie zawsze jednak zdaje to egzamin. Nie będziesz w stanie kroić tak szybko, jeśli jesteś początkującym kucharzem. Zanim zaczniesz smażyć, upewnij się, że pokroiłeś wszystkie składniki. Dzięki temu unikniesz stresu i rozbitego palca od zbyt szybkiego krojenia.
3. Nie ufaj bezkrytycznie podanemu czasowi gotowania
Bardzo pomocne jest zobaczenie czasu gotowania na opakowaniach makaronów. To pokazuje nam, jak długo możemy spodziewać się, że produkt końcowy zajmie. Jest to jednak tylko wartość szacunkowa. Jeśli używasz makaronu lub kaszy, które nie są w woreczkach, sprawdź je co najmniej dwie minuty przed końcem, aby upewnić się, że są ugotowane. Możliwe, że czas gotowania będzie musiał zostać wydłużony. Przed wyłączeniem gazu spróbuj widelcem niewielkiej ilości gotującego się produktu.
Przepisy często zawierają informacje o czasie gotowania. Jest to coś, co wykorzystuję podczas tworzenia przepisów na mojego bloga. Dzięki temu początkujący mogą przewidzieć, ile czasu zajmie gotowanie poszczególnych produktów. Należy jednak pamiętać, że produkt to nie to samo co produkt. Dobrym przykładem są ziemniaki. Czas gotowania wydłuży się, jeśli kawałki będą większe.
4. Używaj odpowiedniego rozmiaru naczyń do gotowania
Jest mało prawdopodobne, że wszystkie Twoje składniki zmieszczą się w misce. Możesz skończyć z dużym bałaganem, jeśli przepełnisz miskę składnikami. Znajdziesz się w podobnej sytuacji, jeśli użyjesz zbyt małego noża i deski do krojenia. Upewnij się, że wybierasz odpowiedni sprzęt kuchenny do danego produktu. Zastanawiasz się nad posiekaniem całej torby szpinaku? Zaoszczędzisz sobie stresu, odkładając na bok mały nóż kuchenny lub mini deskę do krojenia.
Bałagan to jednak nie jedyna konsekwencja używania małych naczyń. Jeśli na małej patelni usmażysz dużą ilość kurczaka, ciepło nie będzie się do niego równomiernie rozchodzić i niektóre kawałki mogą być niedogotowane lub nawet przypalone. Jeśli masz do usmażenia dużą ilość, nie przejmuj się, jeśli nie zmieści się ona na Twojej patelni. Zamiast tego, smaż ją partiami. Choć zajmie to więcej czasu, mięso będzie idealnie usmażone, a Ty w końcu będziesz mógł cieszyć się domowym posiłkiem.
5. Zanim podasz danie, posmakuj go
Tę serię porad kulinarnych kończy wskazówka dotycząca wykańczania potraw, czyli przyprawiania. Wiele przepisów określa, ile przypraw należy użyć. Nie oznacza to jednak, że zawsze będzie idealnie. Po pierwsze, każdy ma inny gust. Jedni wolą mniej przyprawione potrawy, a inni bardziej. Ważne jest również, aby wziąć pod uwagę jakość składników. Letnie pomidory będą miały inny smak niż zimowe. Różne odmiany pomidorów będą miały różne smaki, więc być może trzeba będzie je inaczej doprawić. Po ugotowaniu należy spróbować dania i w razie potrzeby dostosować doprawienie.