Jak zrobić sos vinaigrette
Wiele osób woli używać gotowych przypraw w proszku. Nie jest to konieczne. Aby zrobić dressing vinaigrette do sałatek, potrzebujesz tylko dwóch składników i trzech minut. Możesz też zrobić dressing z dodatkowymi składnikami, dodając do czasu 2 minuty. To nie mogło być prostsze. Te wskazówki pomogą Ci odpowiedzieć na pytanie: "Jak zrobić dressing vinaigrette?".
Wybierz swoją ulubioną oliwę
Sos vinaigrette to francuskie danie, które wymaga oleju do wykonania. Dobrze jest nie lubić smaku sosu vinaigrette lub nie używać oleju w swojej kuchni. Sos można przygotować z użyciem dowolnego oleju, np. słonecznikowego, rzepakowego. To tylko kilka przykładów. Użyj takiego oleju, który według Ciebie będzie najlepszy do danej potrawy i który najbardziej lubisz.
Vinaigre lub ocet
Sos winegret został nazwany od francuskiego vinaigre, co oznacza ocet. Ocet jest kolejnym niezbędnym składnikiem sosu. Podstawową wersję sosu można zrobić łącząc go w proporcji 1:3 - 1 część octu do 3 części oliwy z oliwek. Od Ciebie zależy czy użyjesz kubków, łyżek czy wagi do odmierzania części. Taka proporcja pozwoli Ci na zrobienie dowolnego sosu w dowolnym momencie.
Podstawowy przepis na winegret wzywa do użycia octu winnego. Możesz jednak zastąpić nim dowolny kwaśny produkt. Poniżej znajdziesz kilka sugestii, które pomogą Ci wybrać odpowiednie składniki.
- Biały ocet winny stosuje się do lekkich wiosennych sałatek z ogórkiem lub rzodkiewką. Warto mieć go pod ręką z następujących powodów: sprawdzi się niemal do wszystkiego, a także przyda się w lekkich wiosennych sałatkach na bazie ogórka lub rzodkiewki.
- Sok z cytryny- Stosuj podobnie jak ocet winny. To właściwa propozycja, jeśli lubisz lekkie dressingi.
- Ocet balsamiczny vinegar - Mieszane sałatki, czyli ocet balsamiczny może być stosowany do wzbogacenia sałatek warzywnych i owocowych, takich jak szpinak, truskawki oraz pieczone pomidory, papryka i cukinia.
- Czerwone wino vinegar - Wino to świetnie nadaje się do sałatek z pieczonym mięsem lub dla tych, którzy chcą nadać swoim potrawom wyrazisty smak.
Czym doprawić winegret?
Twoja wyobraźnia jest jedynym ograniczeniem przy doprawianiu sosów winegret. Czosnek, tymianek i rozmaryn, bazylia, koncentrat pomidorowy, sól musztardowa, pieprz, papryka i inne przyprawy są możliwe. Jako przyprawa dobrze sprawdzi się. Można użyć prawie każdej przyprawy. Dobrym pomysłem na sałatki jest przygotowanie ich z klasycznymi przyprawami jak musztarda i czosnek.
Poznaj podstawy, aby stworzyć swój własny przepis na dressing vinaigrette.
Dokładnie wymieszaj
Wymieszaj dobrze dressing winegret. Tutaj nie ma miejsca na pomyłkę. Zaczynamy od octu, a następnie dodajemy sól i pieprz. Dokładne wymieszanie składników może być trudne, jeśli na początku dodamy olej. Dopiero później ją dodajemy.
Ważny jest sposób mieszania sosu. Sos mieszamy za pomocą drucianej trzepaczki, lub widelca. Mieszamy energicznie składniki, aż do ich zemulgowania.
Słoik jest dobrym rozwiązaniem, jeśli potrzebujesz zrobić dużą ilość sosu. Dodaj wszystkie składniki do zakręcanego pojemnika i wstrząśnij nim. Ta metoda jest świetna dla zapracowanych osób. Zrób większą partię sosu winegret i przechowuj go w lodówce do tygodnia. Pamiętaj, że dressingi zawierające świeże zioła mogą wymagać krótszego czasu przechowywania.
Dlaczego sałatki powinny mieć sos winegret?
Po pierwsze, smak!!! Sałatka z takim dressingiem ma wyrazisty smak. Ważne są również względy zdrowotne. Dressingi vinaigrette są produkowane z oleju roślinnego. Ma to pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oleje roślinne mogą pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Drugi aspekt to lepiej przyswajalne witaminy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, E i K znajdujące się w owocach i warzywach są lepiej wchłaniane, gdy jest więcej tłuszczu.
W jaki sposób zrobić winegret?
Składniki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe białego octu winnego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Za pomocą drucianej trzepaczki połącz ocet, sól i pieprz. Wymieszaj z oliwą z oliwek, aż sos będzie gładki.
2. Musztardowy sos winegret
Składniki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Za pomocą nasadki do trzepaczki połącz ocet, sól, pieprz i musztardę. Następnie dodaj olej i energicznie mieszaj, aż sos będzie jednolity.
3. Miodowy sos winegret
Składniki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Za pomocą drucianej trzepaczki połączyć ocet, sól, pieprz, musztardę, miód i olej. Mieszaj energicznie, aż sos stanie się jednolity.