Jak przechowywać żywność na blacie czy w lodówce?

Czy wszystkie owoce i warzywa tolerują zimno i powinny być przechowywane w lodówce?

Odpowiedź brzmi: nie. Często wkładamy do lodówki wszystkie owoce i warzywa, które kupujemy, bo wydaje nam się, że w chłodzie zachowają świeżość. Wiele produktów jest lepszych w wyższych temperaturach, więc w naszych spiżarniach i kuchniach jest ich mnóstwo. Pod wpływem zimna tracą one swoją elastyczność, smak, szybko pleśnieją lub starzeją się. Aby nie wyrzucać warzyw i owoców musimy je sortować. Zobaczmy, jak to działa!

Blat czy lodówka - gdzie przechowywać?

Poniżej znajduje się lista, na której wyszczególnione są produkty, które powinny być przechowywane w lodówce oraz te, które można przechowywać na blacie.

Warzywa i owoce powinny być przechowywane w lodówce

  • borówki, jagody, maliny, truskawki, poziomki, jeżyny;
  • czereśnie, wiśnie;
  • śliwki;
  • Jabłka, gruszki - mogą być w lodówce;
  • Zielone warzywa - seler, sałata, zielone szparagi. 
  • szparagi białe;
  • kalafior;
  • marchew, pietruszka, seler;
  • kiwi;
  • Owoce nieotwarte, przekrojone - dodatkowe zabezpieczenie folią, np. awokado;
  • Banany i awokado można przechowywać w lodówce, jeśli chcą szybko dojrzeć.

Jak przechowywać żywność w lodówce (zwłaszcza owoce i warzywa)

Pojemniki VitControl Plus (lodówki Amica) to najlepsze rozwiązanie. Pozwalają one na regulację przepływu powietrza i utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności. Wystarczy przesunąć suwak za pomocą palca.

Warto wiedzieć!

Inne produkty, które powinnaś trzymać w swojej lodówce:

  • Wędliny, mięsa i ryby nie powinny być przechowywane w lodówce. Mogą się one szybko zepsuć i spowodować poważne zatrucie
  • Mrożonki i lody powinny być przechowywane w zamrażarce. Po rozmrożeniu należy je spożyć.
  • Jogurty, kefiry, mleko i sery - w wyższej temperaturze kwaśnieją, wysychają i pleśnieją;
  • Masło pozostawione poza lodówką może powodować rozstrój żołądka.
  • Sałatki z majonezem lub jajkami, w których łatwo namnażają się bakterie;
  • Większość ciast, zwłaszcza tych z kremem.

Te produkty NIE POWINNY być przechowywane w lodówce

  • Egzotyczne owoce takie jak mango, awokado czy cytrusy można bez problemu ułożyć na tacy, czy na talerzu.
  • Cebula i czosnek - przechowywane w lodówce stają się "gumowate" lub spleśniałe;
  • Buraki i ziemniaki - buraki w lodówce mogą nawet kiełkować - lepiej trzymać je w ciemnej, chłodnej szafce;
  • Ogórki i pomidory można zostawić w folii, aby dojrzewały na blacie. Będą bardziej aromatyczne i mniej wodniste.
  • Chleb - gdy jest w lodówce, bardzo szybko wysycha
  • Miód - w lodówce miód traci płynną konsystencję.

Produkty takie jak herbata, kawa czy makaron, a także cukier, sól, przyprawy, suszone zioła nie muszą być przechowywane w lodówce. Warto trzymać je w chłodnym, ciemnym miejscu.

Warzywa i owoce nie powinny być umieszczane obok siebie. Dzieje się tak dlatego, że toczą ze sobą ukrytą walkę. Etylen, hormon starzenia, jest odpowiedzialny za antypatię niektórych produktów. Niektóre owoce i warzywa wydzielają więcej etylenu niż inne. Papryki, banany oraz jabłka, pomidory, gruszki i banany nie powinny być umieszczane obok zielonych warzyw i owoców, takich jak sałata czy brokuły. Zielone warzywa ulegają uszkodzeniu, gdy znajdują się zbyt blisko innych zielonych warzyw. Stają się one zwiędnięte i szybciej brązowieją.

Należy również zachować ostrożność podczas przechowywania produktów o silnych zapachach, takich jak wędzone ryby i ostre sery. Masło i ciasta o rybnym aromacie nie są czymś, co ludzie lubią. Do przechowywania intensywnie pachnących produktów najlepiej nadają się szczelne pojemniki (mają je niektóre lodówki Amica).

Autor

Porady-kuchenne.pl