
Jak gotować ryż
Pytanie: "Jak ugotować ryż?" jest często spotykane. W dzisiejszych czasach pytanie "Jak ugotować ryż?" wydaje się banalne. Ryż pakowany jest w specjalne woreczki, które możemy po prostu wrzucić do wrzącej wody. To pewnie wystarczy dla kogoś, kto używa ryżu tylko jako dodatku do kurczaka. Jeśli czytasz ten post, to prawdopodobnie szukasz inspiracji i nie lubisz nudy w swojej kuchni. Oto pięć popularnych na całym świecie sposobów gotowania ryżu.
Jak zrobić zwykły ryż?
Ryż możesz ugotować na sypko w taki sam sposób, jak każdą inną kaszę. Opłukany i ujarzmiony ryż wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez około 15 minut. Pamiętaj, że do ryżu są dwie części, a do wody jedna. Wydaje się proste, prawda? Nie jest, gdyż nie raz może się zdarzyć, że rozgotujesz ryż lub, co gorsza, przypalisz garnek. Możesz uniknąć tych sytuacji i zrobić idealny ryż na sypko. Kluczem jest jednak cierpliwość.
Nie ma sposobu na przyspieszenie gotowania ryżu tak, aby był idealnie sypki. Chodzi o to, aby ziarna zachowały swój kształt, a jednocześnie odpowiednio zmiękły. Wręcz przeciwnie. Wolniejsze gotowanie jest lepsze. Gdy ryż znajdzie się już w wodzie, należy go przykryć i gotować na małym ogniu. Często mieszaj, aż cała woda zostanie wchłonięta. Możesz również dodać masło lub olej do ryżu podczas jego gotowania. Ziarna ryżu nie będą się sklejać po dodaniu tłuszczu.
Po wchłonięciu wody ryż będzie prawdopodobnie nadal twardy. W takim przypadku nie należy dodawać więcej wody do przykrytego naczynia. Zamiast tego należy namoczyć przykryte naczynie w wodzie i pozostawić je w kąpieli wodnej, aż ryż zmięknie.
Jak ugotować ryż z półsurowcem?
Ryż półsurowy jest łatwiejszy do ugotowania niż sypki. Dzieje się tak dlatego, że ryż półsurowy jest łatwiejszy do przygotowania niż ryż sypki. Ziarna ryżu półsurowego można opisać tym, że niektóre zachowują swój kształt, podczas gdy inne się rozpadają.
Ryż półsurowy można przygotować używając 2,5 razy więcej wody niż 1 porcja ryżu. Ryż należy przykryć wrzącą wodą i często mieszać, aż do wchłonięcia wody.
Pilaw
Pilaw to popularne danie w Azji Środkowej, a także na Bliskim Wschodzie i Bałkanach. Ryż podawany jest z mięsem i warzywami.
Istnieją dwa sposoby na przygotowanie pilawu. Każda metoda rozpoczyna się od dokładnego opłukania ziaren ryżu. Następnie ryż moczy się w wodzie przez co najmniej kilka godzin według pierwszej metody. W drugiej metodzie ryż jest smażony na oleju, a następnie płukany. Pomiędzy, warzywa i mięso są smażone i dodaje się bulion. Następnie warstwę ryżu polewa się bulionem. Całość powinna być gotowana na małym ogniu bez pokrywki, aż do wchłonięcia wody. W tym momencie dania nie miesza się. Gdy woda zostanie już wchłonięta, dodajemy do potrawy główkę czosnku. Przykrywamy naczynie i gotujemy całość na małym ogniu, aż stanie się miękki.
Risotto
Risotto to popularne danie w kuchni włoskiej. Jest to danie jednogarnkowe, podobne do pilawu.
Ryż do Risotto najpierw glazuruje się oliwą z oliwek. Następnie dodaje się wytrawne wino i całość dusi się aż do jego odparowania. W następnej kolejności należy dodać bulion. W tym miejscu wymagana jest cierpliwość. Bulion najpierw wlewa się w niewielkiej ilości (na przykład jedną chochlę). Następnie całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Po wchłonięciu jednej porcji bulionu dodajemy kolejną.
Dzięki temu można uzyskać ryż o kremowej konsystencji.
Ryż z naczynia żaroodpornego
To mój ulubiony sposób na ryż, gdy nie mam czasu na gotowanie obiadu. Do naczynia dodaję ryż oraz ulubione warzywa. Następnie na wierzchu układam udka z kurczaka. Do naczynia dodaję bulion lub wodę, przykrywam folią i piekę, aż ziarna staną się miękkie. Ryż właściwie "robi się" sam i wchłania smaki mięsa i warzyw.