Gotuj szybko, jedz powoli

5 powodów dlaczego Jedzenie w pośpiechu nam szkodzi:

  1. Nie zwracamy uwagi na to, co jemy. Jemy co się da i spieszymy się. Nie jest to najlepsze rozwiązanie dla naszych żołądków. Mogą one czasem boleć i nie ma się co dziwić
  2. Nie wiemy, co jemy. Nie ma mowy o zbilansowanej, zróżnicowanej diecie i składnikach, których wymaga nasz przemęczony organizm. Działa to również w drugą stronę - jemy nadmierne ilości czegoś, czego nie powinniśmy jeść. Za dużo cukru, za dużo soli, za dużo tłuszczu. Mamy duże szanse zachorować na wszystkie tzw. choroby, które nękają cywilizację. Od cukrzycy po miażdżycę;
  3. Jemy o różnych porach. Jemy, gdy przypomina nam się, że podjadanie jest dla nas dobre, lub gdy nasze żołądki stają się nie do zniesienia. Na przykład przekąszamy w nocy, bo tak jest łatwiej niż jeść w ciągu dnia. Nie jest to dobre dla naszego zdrowia ani dla naszej szczupłej sylwetki
  4. Żyjemy w stresie i jemy pod wpływem stresu. Kiedy jemy, nie zwalniamy tempa. Traktujemy jedzenie jako męczące zadanie;
  5. Jemy nie ciesząc się smakiem i aromatem potraw. Jemy w samotności, a nie z bliskimi. Nie poprawia to naszego samopoczucia. Posiłek powinien być traktowany jako odpoczynek od całodziennej bieganiny. Chwilę dla zdrowia.

Szybko nie oznacza w pośpiechu

Kiedy myślimy o fast foodach, możemy się śmiać, gdy widzimy postać z kreskówki lub komedii, która porusza się w przyspieszonym tempie. To co ważne, to oszczędność czasu i możliwość wyrażenia naszej kulinarnej kreatywności.

  1. Wygodna kuchnia to taka, w której nie musimy co chwilę trzaskać mebli czy sprzętu AGD. Kuchnia, która nie wymaga od nas biegania z jednej strony na drugą podczas gotowania i w której potrzebne nam produkty czy przedmioty nie znikają w nieprzewidzianych okolicznościach.
  2. Ważne jest, aby planować zakupy i mieć dobrze zorganizowaną lodówkę. Choć zawsze można improwizować, to jednak łatwiej jest zrobić schabowe na obiad, jeśli wystarczy sól i jajka.
  3. Praca zespołowa. Jeśli masz rodzinny obiad z kotletami schabowymi, jedna osoba może pokroić mięso, usmażyć kotlety, a inna obrać ziemniaki i przygotować sałatkę. Chociaż na początku może być trudno, to możliwe, że każda rodzina może stworzyć zgrany zespół kuchenny.
  4. Po pierwsze, niezbędny jest odpowiedni sprzęt AGD. Płyty indukcyjne to dobry wybór, jeśli ważny jest dla Ciebie czas. W sensie dosłownym i metaforycznym. To sprzęt kuchenny, który został stworzony po to, by ułatwić życie każdemu, zarówno początkującemu kucharzowi, jak i temu z przepisami.

Dlaczego warto zainwestować w płytę indukcyjną?

To właśnie ona pozwoli Ci zaoszczędzić najwięcej czasu. Można to przeanalizować trzymając się dania, które omawialiśmy wcześniej, czyli kotletów schabowych i ziemniaków:

Płyta grzewcza służy do podgrzewania garnków i patelni. Chcesz zrobić potężne kotlety schabowe na dużej patelni? Nie ma problemu!!! Nie ma problemu!!! FlexiSpace można użyć do odgrzewania kotletów lub innych potraw, które nie są idealnie okrągłe u podstawy. FlexiSpace sprawia, że kwadratowe naczynia stają się możliwe.

Będziemy smażyć kotlety na maśle? Nie musimy szukać w Internecie idealnej temperatury do roztopienia masła. Wystarczy, że skorzystamy z jednego z dostępnych programów. Należy pamiętać, że kotlety należy od czasu do czasu przerzucać na patelni.

Funkcja PowerBooster pozwala nam na szybkie ugotowanie ziemniaków poprzez ich obranie, umycie, a następnie włożenie do garnka z wrzącą wodą. Po czterech minutach usłyszymy przyjemny bulgoczący dźwięk, który wskazuje na ugotowanie. Gotowanie jest szybsze, gdy mamy większą moc. Inną opcją jest skorzystanie z funkcji Quick Heat. Wyciągnijmy z niego zdanie "Jeszcze chwila, ziemniaki muszą się ugotować!".

Sprawdź także promocje na płyty indukcyjne na https://blix.pl/sklep/media-expert/ 

Jedzmy powoli

Na co można przeznaczyć swój wolny czas? Oczywiście na jedzeniu. Nieważne, czy żyjemy pełnią życia, czy wolimy jeść w samotności, warto usiąść przy stole. Choć zatraciliśmy pośpiech w gotowaniu, nie potrzebujemy zwolnienia tempa. W końcu zrobiliśmy duży postęp. Nasz obiad pachnie, smakuje i wygląda pysznie. Cieszmy się pozytywnym nastrojem. Dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych i spokoju, więc nasze serca, żołądki i wątroby również będą zadowolone.

Rozmawiajmy, jeśli stołujemy się w większym gronie, np. z naszą rodziną. To jedna z tych rzadkich chwil, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Może zapominamy jak to było. Tym bardziej mamy co wspominać!

Autor

Porady-kuchenne.pl