Czym jest stewia? Syrop ze stewii przepis + jak go zrobić

Cukier staje się coraz bardziej szkodliwy. Mimo tej świadomości, nadal trudno jest zrezygnować z cukru. Cukier jest nagrodą w naszym mózgu. Zwiększa poziom dopaminy, czyli hormonu regulującego nasze samopoczucie. Działa tak samo jak narkotyki, ale nie jest tak uzależniający. To dlatego większość ludzi nie potrafi całkowicie zrezygnować z cukru. Istnieje jeszcze wiele produktów, które mogłyby zastąpić cukier, ale nie byłyby one tak szkodliwe dla naszego zdrowia. Stewia jest jednym z tych produktów.

Co to jest stewia?

Stewia jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej słodki smak wynika z obecności glikozydów stewiolowych. Jej słodki smak i niska kaloryczność są tym, co czyni ją wyjątkową. Jest 50-350 razy słodsza od cukru.

Stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi, w przeciwieństwie do cukru. Ta informacja nie jest istotna dla większości osób. Należy jednak pamiętać, że diabetycy powinni zwracać uwagę na skoki glukozy we krwi, gdyż mogą one mieć negatywny wpływ na ich zdrowie. Polskie Stowarzyszenie Diabetyków zaleca stewię dla diabetyków jako środek słodzący.

W jakiej postaci można znaleźć stewię?

Stewię można znaleźć w wielu postaciach

  • Roślina - Możemy ją uprawiać w ogrodzie lub na naszym kuchennym parapecie. Liście są wykorzystywane w potrawach.
  • Suszona stewia - suszone liście stewii.
  • Stewia w proszku i tabletkach - często zawiera dodatkowe substancje słodzące
  • Domowy syrop ze stewii - przepis poniżej

Jakie są niektóre wady stosowania stewii?

Stewia może być skomplikowanym słodzikiem w użyciu. Ze względu na swój gorzki posmak. Wiele osób nie może jej tolerować.

Wszystko zależy od dania, w którym wykorzystuje się stewię. Nie zniechęcaj się, jeśli jeszcze nie próbowałeś stewii. Może się okazać, że jej smak przypadnie Ci do gustu.

Autor

Porady-kuchenne.pl