Techniki gotowania

Ten post nie ma być instrukcją, a bardziej ciekawostką, jak można przygotować różne potrawy na wiele różnych sposobów.

Gotowanie

Gotowanie to często spotykany zwrot. Często mówimy, że "ugotujemy obiad", mimo że tak naprawdę gotujemy z piekarnikiem, który nie ma nic wspólnego z tym, czym jest gotowanie.

Gotować można na wiele sposobów. Robi się to we wrzącej wodzie o temperaturze 100°C. Utrata składników odżywczych, takich jak witaminy, jest zminimalizowana poprzez wrzucanie produktów tylko do wrzącej wody. Dowiedz się, jak gotować, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych w potrawie. Jeśli zależy nam na wywarach podczas gotowania, np. rosołu, wówczas gotujemy produkty używając zimnej wody. Zależy nam na smaku i witaminach zawartych w rosole.

Inną opcją jest gotowanie na parze. Zmniejszy to utratę składników odżywczych, ponieważ nie są one wymywane do wody. Jest to najlepszy sposób na gotowanie delikatnych mięs, takich jak ryby i warzywa. Ta metoda nie wymaga użycia soli. Danie zyskuje swój własny smak dzięki dodaniu do niego świeżych ziół. Gotowanie na parze ziemniaków z rozmarynem, czosnkiem czy koperkiem sprawia, że są one przepyszne. Poddaj się temu zabiegowi.

Sous Vide

Być może słyszałeś o innych sposobach gotowania, ale nie są one tak powszechne. sous vide jest jednym z takich sposobów. Oznacza to dosłownie "w próżni" (po francusku). Produkt przed ugotowaniem tą metodą jest szczelnie zamknięty w worku próżniowym. W tej metodzie można gotować do 48 godzin w temperaturze poniżej 100°C. Metoda ta zapobiega przegotowaniu i zachowuje płyny wewnątrz produktu, które mogą wpłynąć na soczystość Twojego dania.

Blanszowanie

Omówiliśmy już gotowanie, więc warto wspomnieć o blanszowaniu. Polega ono na tym, że produkty umieszcza się na krótko w gorącej wodzie, a następnie schładza w zimnej wodzie. Dlaczego warto blanszować? Powoduje ono między innymi dezaktywację enzymów. Z naukowego punktu widzenia sprawia jednak, że cebula ma łagodniejszy smak, a pomidory łatwiej się obierają. Owoce również nie ciemnieją, ale stają się bardziej miękkie.

Smażenie

Smażenie to drugi najpopularniejszy, ale i najbardziej niebezpieczny sposób przygotowania posiłku. Polega on na podgrzewaniu potraw w środowisku tłuszczu w temperaturze wyższej niż 100°C. Wyróżniamy smażenie płytkie, czyli w małej ilości tłuszczu oraz smażenie zanurzeniowe. W dużej ilości tłuszczu. Kolejną opcją jest stir-frying, który jest charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Polega ona na krótkim podgrzewaniu potrawy na dużym ogniu i mieszaniu jej. Metoda ta wymaga, aby surowce były bardzo drobno posiekane. Po przeczytaniu kilku artykułów na temat smażenia bez tłuszczu trudno mi powiedzieć, czy jest ono zdrowe. Osobiście używam pędzelka do smarowania patelni grillowej nawet z niewielką ilością tłuszczu.

Flambirowanie to kolejny sposób na smażenie. Choć dotyczy to bardziej sposobu podania dania niż jego przygotowania, może wpływać na smak potrawy. Wynika to częściowo z mocnego alkoholu, który jest używany do podlewania potrawy, a następnie podpalania jej. Banany podane w ten sposób świetnie nadają się na deser.

Duszenie

Przejdźmy do kolejnej techniki - duszenia. Jest to połączenie obu powyższych technik. Najpierw produkt jest smażony. Następnie podlewa się go wodą, a potem gotuje w odrobinie wody, aż stanie się miękki.

Pieczenie
 

Wreszcie pieczenie jest ostatnim sposobem przygotowania potraw. Kto nie kocha chrupiących ziemniaków lub mięsa zamarynowanego w ten sposób? Pieczenie odbywa się w temperaturze od 160°C do 250°C. Związki Maillarda są ważne podczas pieczenia czy smażenia. Nadają żywności aromat, który czyni ją pyszną i tworzą brązową skórkę, która tworzy się na powierzchni. Związki te powstają podczas łączenia się cukrów i białek. Związki te mogą być dla nas niebezpieczne, przykładem jest akrylamid, który tworzy się w temperaturze powyżej 180°C.

To jest to. Czy udało Ci się osiągnąć sukces i nauczyć się czegoś nowego? Jaka jest Twoja ulubiona metoda gotowania?

Autor

Porady-kuchenne.pl