Tarta z solonym karmelem

Poziom trudności: Łatwy

Tarta bez pieczenia, która jest pyszna i rozpływa się w ustach. Połączenie delikatnego kremu i lekkiego owsianego spodu jest idealne.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

Spód:

  • 20 g ciemnej czekolady
  • 150 g daktyli
  • 100 g płatków owsianych

Śmietana:

  • 50 g mascarpone
  • 180 g sera naturalnego
  • 5 g żelatyny
  • 40 g solonego likieru karmelowego (przepis TÜ)

Przygotowanie:

Daktyle moczę przez 15 minut we wrzącej wodzie. W tym czasie rozpuszczam gorzką czekoladę. Miksuję daktyle, czekoladę i płatki owsiane na gładką masę. W razie potrzeby dodaję trochę wody z namoczonych daktyli. Dno formy do tarty wykładam przygotowanymi daktylami, czekoladą i płatkami owsianymi.
Przygotowuję krem, mocząc żelatynę w wodzie przez kilka chwil, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczam ją w wodzie.
Mascarpone i serek naturalny łączę z likierem do uzyskania jednolitej masy. Do żelatyny dodaję dwie łyżki śmietany i dokładnie mieszam, aby cała masa się nie zsiadła. Do pozostałej śmietany dodaję masę żelatynową i dokładnie mieszam. Krem rozsmarowuję na spodzie tarty i wyrównuję. Następnie schładzam go przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie dekoruję tartę ulubionymi owocami.

-----

Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina i 15 minut
Całkowity czas: 1 godzina i 35 minut
Liczba porcji: 8 porcji

Autor

Porady-kuchenne.pl