Syrop Pumpkin Spice
Poziom trudności: Łatwy
Syrop z dyni z przyprawami korzennymi. Czy spróbujesz najlepszego smaku jesieni? Możesz użyć tego syropu jako polewy do naleśników, owsianki lub kawy. Osłodzi chłodne jesienne dni.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- Można użyć do 600-800 gramów resztek dyni
- Woda
- Imbir mielony, 10 g
- 6 szt. 6 szt.
- 6 szt. Nasiona kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pasta waniliowa/liść wanilii
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 500-600 g cukru
Przygotowanie:
Resztki dyni wrzucam do garnka. Wykorzystuję pestki i skórkę. Całą dynię zalewam wodą, aż będzie przykryta. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję przez 40 minut. Przecedzam całość przez sitko. Jeśli jest więcej płynu, odparowuję go, gotując jeszcze przez kilka minut. Wlewam syrop z powrotem do garnka i dodaję cukier w proporcji 1:1. Gotuję syrop przez 15 minut. Syrop studzę, przelewam do słoika i przechowuję w lodówce przez około tydzień.
-----
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 55 minut
Całkowity czas: 1 godzina i 5 minut
Liczba porcji:700 ml