Staropolskie ciasto piernikowe
Poziom trudności: Łatwy
Jaki jest najlepszy piernik na święta? Ten staropolski piernik jest najlepszy na święta. ?????? ?
Po spróbowaniu będziesz chciał go robić co roku.
Ustaw piernik najpóźniej do końca listopada, ale im wcześniej, tym lepiej. Dzięki temu piernik nabierze wyjątkowego smaku.
Pamiętaj, aby sprawdzić historie tam, będę Cię na bieżąco informować o wszystkim.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 500 g prawdziwego miodu
- 150 g cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 25 g sody oczyszczonej
- 120 g mleka
- 50 g przyprawy do piernika (przepis w bułkach)
- 15 g kakao
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Podgrzewam miód, masło i cukier w rondelku, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawiam do ostygnięcia. Proszek do pieczenia i sól rozpuszczam w mleku i lekko ubijam. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję kakao i przyprawę do piernika i dokładnie mieszam. Do mąki dodaję przestudzone mleko, miód i jajka. Wszystko łączę w jednolite, gęste i gładkie ciasto. Przykrywam folią spożywczą, robiąc dziurki wykałaczką, a następnie przykrywam ściereczką. Przechowuję w chłodnym miejscu (piwnica lub lodówka na poddaszu). Ciasto powinno dojrzeć w ciągu 3-5 tygodni.
Moje ciasto upiekę o 3.12 po południu. Proces pieczenia można znaleźć TUTAJ.
-----
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 6 tygodni
Całkowity czas: 6 tygodni. 15 min
4 blaty na porcję