Sos żurawinowo-jabłkowy do mięs
Poziom trudności: Łatwy
Pyszny sos, który jest lekko kwaśny, będzie dobrze pasował do pieczonych mięs. Nada im niepowtarzalny smak i soczystą konsystencję. Tak przygotowany sos można wykorzystać jako dodatek do makaronu.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 20 g oleju
- 100 ml soku jabłkowego
- 150 g jabłek
- 60 g cebuli
- 150 g żurawiny
- 30 g miodu
- Sól i pieprz
- 20-40 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Pokrojone jabłka, cebulę i żurawinę układam w naczyniu do zapiekania, skrapiam olejem, miodem i sokiem. Piekę w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut, regulując temperaturę w górę i w dół. Wszystkie składniki blenduję, doprawiam do smaku i dodaję śmietanę. Warzywa dokładnie blanszuję.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15
Całkowity czas: 25 minut
Liczba porcji: 4 porcje