Śledź pod kołdrą
Poziom trudności: Łatwy
Czy są tu jacyś miłośnicy sałatek? Mam dla Was prostą, ale efektowną sałatkę śledziową. Sałatka jest prosta, ale efektowna. Możesz pominąć buraki lub dodać je na wierzchu, jeśli nie lubisz ich koloru.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 250 g śledzia gotowanego w matiasie
- 50 g cebuli
- 180 g ugotowanych ziemniaków
- 170 g gotowanych buraków
- 100 g sera mozzarella
- 170 g gotowanej marchewki
- Ogórki kiszone 100 g
- 2 jajka
- 100 g majonezu
- 25 g chrzanu
- 160 g jogurtu
- Sól
- szczypiorek
Przygotowanie:
Filety śledziowe moczę w wodzie z octem przez kilka godzin, następnie płuczę, osuszam i kroję w drobną kostkę. Na tarce o dużych oczkach ścieram ziemniaki i marchewkę. Trę również buraki, jajka na twardo, mozzarellę, ogórki i buraki. Drobno siekam cebulę i szczypiorek. Przygotowuję sos z chrzanu, majonezu i jogurtu. Doprawiam solą do smaku. W misce układam kolejno: śledzie, sos, ziemniaki, sos, buraki, sos, ser, marchew, sos, ogórki, sos i jajko. Posypuję szczypiorkiem i podaję.
---
Czas przygotowania: 20 minut
Całkowity czas: 20 minut
Liczba porcji: 5 porcji