Placki ziemniaczane z cukinią

Poziom trudności: Łatwy

Mam przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodałam cukinię, aby moje placki były jeszcze lepsze.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g cukinii
  • 120 g cebuli
  • 50 g mąki (opcjonalnie).
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię i ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach. Solę i odcedzam cukinię. Cebulę ścieram na tarce. Odcedzam ziemniaki za pomocą sitka. Odcedzam ziemniaki na sitku, pozostawiając skrobię na dnie. Dodaję ziemniaki do miski razem ze skrobią. Następnie dodaję cukinię, cebulę, jajka i w razie potrzeby mąkę. Dokładnie mieszam. Smażę je na dużej ilości bardzo gorącego oleju rzepakowego, aby nie wchłonęły tłuszczu i nie zrobiły się złociste. Odsączam na ręczniku papierowym. Podaję z ulubionymi dodatkami.

-----

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Całkowity czas: 40 min
12 sztuk

Autor

Porady-kuchenne.pl