Pieczone udka nadziewane żurawiną, jabłkami i gruszkami
Poziom trudności: Łatwy
Chrupiąca skórka i soczyste mięso - tak powinien smakować kurczak. ??? Przygotowałam przepis na wyjątkowe udka z kurczaka, pieczone z jabłkami i żurawiną. To doskonała propozycja na świąteczny obiad i nie tylko. Dlaczego nie przygotować go w domu?
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- 20 g oleju
- 250 ml soku jabłkowego
- Przepis na najlepszą przyprawę do mięsa można znaleźć w mojej książce.
- 250 g jabłek
- 60 g cebuli
- 150 g żurawiny
- Miód 30 g
Przygotowanie:
Kurczaka marynuję w 10 g oleju, z dodatkiem 100 ml soku jabłkowego i ulubionej przyprawy. Marynuję mięso przez co najmniej godzinę, ale najlepiej przez całą noc. Na blasze do pieczenia układam mięso z pokrojonymi jabłkami i cebulą. Polewam wszystko miodem, pozostałym sokiem i olejem. Piekę przez godzinę w temperaturze 200 stopni z funkcją grzania góra-dół.
Pieczone warzywa i owoce są świetną bazą do sosów do mięs. Dokładny przepis można znaleźć TUTAJ.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Oczekiwanie czas:1 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 2 godziny 10 minut
Liczba porcji: Sześć porcji