Pieczone udka nadziewane żurawiną, jabłkami i gruszkami

Poziom trudności: Łatwy

Chrupiąca skórka i soczyste mięso - tak powinien smakować kurczak. ??? Przygotowałam przepis na wyjątkowe udka z kurczaka, pieczone z jabłkami i żurawiną. To doskonała propozycja na świąteczny obiad i nie tylko. Dlaczego nie przygotować go w domu?

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 20 g oleju
  • 250 ml soku jabłkowego
  • Przepis na najlepszą przyprawę do mięsa można znaleźć w mojej książce.
  • 250 g jabłek
  • 60 g cebuli
  • 150 g żurawiny
  • Miód 30 g

Przygotowanie:

Kurczaka marynuję w 10 g oleju, z dodatkiem 100 ml soku jabłkowego i ulubionej przyprawy. Marynuję mięso przez co najmniej godzinę, ale najlepiej przez całą noc. Na blasze do pieczenia układam mięso z pokrojonymi jabłkami i cebulą. Polewam wszystko miodem, pozostałym sokiem i olejem. Piekę przez godzinę w temperaturze 200 stopni z funkcją grzania góra-dół.

Pieczone warzywa i owoce są świetną bazą do sosów do mięs. Dokładny przepis można znaleźć TUTAJ.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Oczekiwanie czas:1 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 2 godziny 10 minut
Liczba porcji: Sześć porcji

Autor

Porady-kuchenne.pl