Pieczona karkówka wieprzowa

Poziom trudności: Łatwy

Szukasz przepisu na domową kiełbasę lub pyszną i soczystą pieczeń? Koniecznie wypróbuj tę karkówkę.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 1500 g karkówki wieprzowej
  • 20 g oleju
  • Przyprawa do mięsa (przepis z mojej KSIĄŻKI).

Sposób przygotowania:

Osuszone i umyte mięso pokrywam przyprawami i olejem i odstawiam na noc, aby nabrało smaku. Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki na około godzinę przed pieczeniem. Piekę je w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 2 godziny, podgrzewając i schładzając. Po tym czasie zdejmuję pokrywę i kontynuuję pieczenie przez 20-30 minut w temperaturze 160 stopni. Podgrzewam i studzę, aby zapewnić piękny kolor karkówki. Po upieczeniu karkówki odstawiam ją na kilka chwil, a następnie kroję na grube kawałki. Jeśli chcę zrobić z niej kiełbasę, najpierw schładzam ją w lodówce.

Resztki wywaru z pieczenia wykorzystuję do pieczeni lub sosu.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Oczekiwanie Czas oczekiwania:12 h
Czas pieczenia: 2 godz. 30 min
Całkowity czas: 14 godzin 40 minut
Liczba porcji 1 kg

Autor

Porady-kuchenne.pl