
Pieczona karkówka wieprzowa
Poziom trudności: Łatwy
Szukasz przepisu na domową kiełbasę lub pyszną i soczystą pieczeń? Koniecznie wypróbuj tę karkówkę.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 1500 g karkówki wieprzowej
- 20 g oleju
- Przyprawa do mięsa (przepis z mojej KSIĄŻKI).
Sposób przygotowania:
Osuszone i umyte mięso pokrywam przyprawami i olejem i odstawiam na noc, aby nabrało smaku. Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki na około godzinę przed pieczeniem. Piekę je w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 2 godziny, podgrzewając i schładzając. Po tym czasie zdejmuję pokrywę i kontynuuję pieczenie przez 20-30 minut w temperaturze 160 stopni. Podgrzewam i studzę, aby zapewnić piękny kolor karkówki. Po upieczeniu karkówki odstawiam ją na kilka chwil, a następnie kroję na grube kawałki. Jeśli chcę zrobić z niej kiełbasę, najpierw schładzam ją w lodówce.
Resztki wywaru z pieczenia wykorzystuję do pieczeni lub sosu.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Oczekiwanie Czas oczekiwania:12 h
Czas pieczenia: 2 godz. 30 min
Całkowity czas: 14 godzin 40 minut
Liczba porcji 1 kg