Pasztet z cukinii
Poziom trudności: Łatwy
Lubisz cukinię? Mam pyszny przepis na pasztet z cukinii, który pokochasz.
Delikatny, wilgotny i niezwykle pyszny. Możesz użyć tego pasztetu do zrobienia kanapek, upiec go lub przygotować hamburgera. Będzie pysznie
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 1 kg żółtej i zielonej cukinii
- 300 g marchwi
- 200 g cebuli
- 40 g oleju
- 80 g bułki tartej
- 60 g semoliny
- 4 jajka
- po 1 łyżeczce soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki.
- Oregano 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
Marchew i cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Posypuję solą i odstawiam, aż puszczą wodę. Cebulę drobno siekam i podsmażam, aż zmięknie na oleju. Białka jajek ubijam na sztywną pianę. Następnie odcedzam warzywa i dodaję je do miski. Dodaję również cebulę, olej, przyprawy, bułkę tartą i kaszę mannę. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję białka w dwóch partiach. Delikatnie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przekładam do formy do pieczenia (11,5x25). Piekę masę w temperaturze 180 stopni przez 1h10min. Po ostygnięciu schładzam naczynie w lodówce.
-----
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina i 10 minut
Całkowity czas: 1 godzina i 30 minut
Liczba porcji: 10 porcji