Pasztet z cukinii

Poziom trudności: Łatwy

Lubisz cukinię? Mam pyszny przepis na pasztet z cukinii, który pokochasz.
Delikatny, wilgotny i niezwykle pyszny. Możesz użyć tego pasztetu do zrobienia kanapek, upiec go lub przygotować hamburgera. Będzie pysznie

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 1 kg żółtej i zielonej cukinii
  • 300 g marchwi
  • 200 g cebuli
  • 40 g oleju
  • 80 g bułki tartej
  • 60 g semoliny
  • 4 jajka
  • po 1 łyżeczce soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki.
  • Oregano 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Marchew i cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Posypuję solą i odstawiam, aż puszczą wodę. Cebulę drobno siekam i podsmażam, aż zmięknie na oleju. Białka jajek ubijam na sztywną pianę. Następnie odcedzam warzywa i dodaję je do miski. Dodaję również cebulę, olej, przyprawy, bułkę tartą i kaszę mannę. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję białka w dwóch partiach. Delikatnie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przekładam do formy do pieczenia (11,5x25). Piekę masę w temperaturze 180 stopni przez 1h10min. Po ostygnięciu schładzam naczynie w lodówce.

-----

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina i 10 minut
Całkowity czas: 1 godzina i 30 minut
Liczba porcji: 10 porcji

Autor

Porady-kuchenne.pl