Kulki ziemniaczane

Poziom trudności: Łatwy

Złote chrupiące kulki ziemniaczane? To brzmi pysznie? ??? Te kulki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska na imprezę. Jak poczęstujesz gości w swoim domu?

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 70 g startego sera mozzarella
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Bułka tarta
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Dodaję jajko i ser, a następnie przeciskam je przez praskę do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszam. Formuję małe kulki z ciasta i obtaczam je w bułce tartej. Rozgrzewam olej rzepakowy do 165 stopni C. Następnie ostrożnie umieszczam kulki w oleju. Muszą się swobodnie obracać. Smażę je, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy. Podaję z ulubionym sosem.

-----

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Całkowity czas: 40 min
Liczba porcji:30

Autor

Porady-kuchenne.pl