Kulki ziemniaczane
Poziom trudności: Łatwy
Złote chrupiące kulki ziemniaczane? To brzmi pysznie? ??? Te kulki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska na imprezę. Jak poczęstujesz gości w swoim domu?Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 70 g startego sera mozzarella
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Bułka tarta
- Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Dodaję jajko i ser, a następnie przeciskam je przez praskę do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszam. Formuję małe kulki z ciasta i obtaczam je w bułce tartej. Rozgrzewam olej rzepakowy do 165 stopni C. Następnie ostrożnie umieszczam kulki w oleju. Muszą się swobodnie obracać. Smażę je, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy. Podaję z ulubionym sosem.
-----
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Całkowity czas: 40 min
Liczba porcji:30