Kuchnia włoska część 2.
Zapraszam Was na drugą część mojej kulinarnej podróży po Włoszech. Tym razem będziemy poznawać zarówno desery, jak i napoje. Jeśli nie czytaliście pierwszej części, to serdecznie Was do tego zachęcam.
Kawa
espresso |
Kawa jest produktem popularnym na całym globie. W każdej kawiarni można zamówić jej różne wersje, zazwyczaj w języku włoskim.
Espresso (nie eKspresso). To jest podstawa wszystkich kaw. Espressivo, co po polsku oznacza jasny, to nazwa kawy. Kawa ta występuje w 30 ml, ale można ją podawać w filiżankach o pojemności 70 ml. Podwójne espresso to espresso doppio. Espresso doppio podawane jest z wodą.
Z espresso robi się cappuccino. Przygotowuje się je z 25 ml espresso i 125 ml spienionego mleka. Nazwa tej kawy pochodzi od brązowego koloru cappuccino (cappucini).
Latte macchiato jest podobne do cappuccino. Przygotowuje się ją na bazie espresso i spienionego nabiału. Jednak sposób jego przygotowania jest nieco inny. To kawa jest wlewana do mleka, a nie inne. Powolne wlewanie kawy do mleka wzdłuż ścianek naczynia pozwala na uzyskanie trzech warstw: dolnej mlecznej, środkowej kawowej i górnej piankowej. Latte Macchiato ma pojemność 250 ml. Dostępna jest również Caffe macchiato, czyli kolejna kawa, która w swojej nazwie zawiera macchiato. Jest to espresso z dodatkiem niewielkiej ilości mleka.
Americano to zwykła czarna kawa, którą można się delektować.
Desery
Tiramisu |
Włosi uwielbiają słodkie desery, a także kawę. Można się o tym przekonać próbując tiramisu, które robi się z biszkoptów nasączonych espresso i amaretto, a następnie przekładanych serkiem mascarpone, jajkami i cukrem. Tiramisu powłosku oznacza "podnieś mnie", ponieważ pobudza. Biszkopty nasączone są ponczem. Włosi uwielbiają jeść ten deser na drugie śniadanie ze względu na jego pobudzające działanie.
Inny popularny deser to. , p Anna cotta. Nazwa kremu, czyli "gotowany krem", opisuje sposób jego przyrządzania. Krem jest najpierw gotowany z żelatyną, a następnie pozostawiony do zastygnięcia. Deser ten często podawany jest z musem owocowym.
Jest to deser, który wygląda podobnie do polskiego koglumoglu. Jest to Zabaglione. Żółtka można również ubijać z cukrem, z wyjątkiem białego wina. Zabaglione przygotowuje się poprzez powolne podgrzewanie masy i ciągłe mieszanie.
Włosi uwielbiają lody. Mają też gelato, swoją własną wersję. Zawierają one więcej mleka niż śmietany i mają niższy poziom tłuszczu niż tradycyjne lody. Mogą być również podawane w niższej temperaturze niż zwykłe lody. Stracciatella to lody śmietankowe, które mają dodane małe kawałki czekolady. Semifreddo, czyli półmrożone, to deser podobny do lodów. Ma kształt zbliżony do bułki z lodami. W wersji tradycyjnej robi się go z wody, soku z cytryny i cukru.
Alkohole
Powszechnie wiadomo, że we Włoszech produkuje się dużo wina. marala Wino jest produkowane głównie z win słodkich. Chianti z Toskanii i Bardolino Verona to dwa przykłady win wytrawnych. Musujące białe prosecco to kolejne włoskie wino. Jest to podstawa weneckiego koktajlu. bellini, który zawiera mus brzoskwiniowy. Produkuje również wino z rodzynek zwane Vin santo.
Produkcja wina we Włoszech to pasmo sukcesów. . grappa to popularny włoski alkohol. Wytwarzany jest ze skórek winogron, pestek i gałązek po produkcji wina. Pierwotnie był to napój dostępny tylko dla plebsu, jak widać.
Sambuca |
Likier amaretto lub z migdałów jest używany do deserów, kaw i innych napojów. Innym ciekawym likierem jest Sambuca. Można go również zapalić i wdychać dym przez słomkę. Czyż nie jest to świetny pomysł?
To już koniec naszej kulinarnej przygody we Włoszech. Jakie włoskie określenia stosuje się na kawę w polskich kawiarniach? Które z nich preferujecie? Ja uwielbiam zwykłą czarną americano i cappuccino.