
Kuchnia francuska: Część 2
Bonjour!
Dzisiejszy post poświęcony jest kuchni francuskiej. Nie zapominajmy o deserach, obiedzie oraz zabawie ze ślimakami i żabimi udkami. Część pierwsza dostępna jest tutaj, jeśli jeszcze jej nie czytaliście.
Petit Dejeuner (francuski mały posiłek)
Podobnie jak we Włoszech, dzień zaczyna się od słodkiego posiłku. Chleb jest bagietka lub kroi się na kromki i podaje z masłem lub dżemem. Brioche - bułki drożdżowe - i croissant - rogalik z ciasta francuskiego bez nadzienia to dwa inne pieczywa, które można jeść na śniadanie. Do napojów najczęściej pije się m.in. café au lait czyli kawę z mlekiem lub gorące kakao (głównie dzieci). Powszechne jest podawanie kawy lub czekolady w miseczkach, aby można było zanurzyć w nich również chleb. Popularny stał się świeży sok pomarańczowy.
Dania główne
Najbardziej lubiana francuska zupa to. soupe-a-l'oignon, czyli zupa cebulowa. Często podaje się ją z grzankami i serem. Z Prowansji pochodzi aigo boulido Albo zupa czosnkowa. Ma ona tylko trzy składniki: wrzącą wodę, czosnek i żółtko jajka. Po włożeniu do miski, wraz z zupą podaje się kromkę chleba. Nazywa się ona Bouillabaisse w Marsylii. Sposób jej podania jest dość ciekawy. Po ugotowaniu zupy, przecedzana jest ona przez sito. Zupa jest następnie przecedzana przez sito.
Ragout to danie, które składa się z kawałków mięsa i warzyw, gotowanych na wolnym ogniu. Jednym z rodzajów ragout jest ratatouille, pikantne danie, którego głównymi składnikami są bakłażan, cukinia i pomidor.
Boeuf Bourguignon jest klasycznym daniem francuskim. Jest to danie w stylu Burgundii z wołowiny. Wołowina jest najpierw saute, a następnie gotowana z bulionem i winem przed duszeniem w piekarniku.
Dla dań z drobiu, jest francuskie danie zwane Coq au Vin Blanc które jest kogutem duszonym z białym winem.
W naszym kraju jemy bardzo dużo ziemniaków. Oto kilka sposobów na ich podanie w Polsce. puree czyli ziemniaki utłuczone lub przetarte na gładką masę. purée nie odnosi się tylko do ziemniaków. Można go używać również w odniesieniu do warzyw i roślin strączkowych. Ziemniaki księżniczki powstają z puree po dodaniu do niego żółtek jaj. pommes duchesse.
Pommes anna to kolejny sposób na podanie ziemniaków. Kroisz ziemniaki w cienkie plasterki i układasz w naczyniu do zapiekania z kawałkami masła.
Pate foie gras to kontrowersyjne danie francuskie. Ten ekskluzywny produkt powstaje z tłustych gęsich wątróbek. W przypadku tego pasztetu gęsi są karmione przymusowo. Powoduje to znaczne powiększenie wątroby. Jest to niehumanitarna metoda hodowli zwierząt. Została ona zakazana w wielu krajach, w tym w Polsce.
Sery
Francja znana jest z najlepszych serów. Camembert, francuski ser pleśniowy, to ser o okrągłym kształcie wytwarzany z mleka krowiego. Brie trójkątny pleśniowy, który pochodzi z departamentów Marny i Sekwany, roquefort - ser z charakterystycznym zielono-niebieskim przerostem, munster - to ser pleśniowy, którego powierzchnia ma pomarańczowo-czerwoną skórkę. neufchatel to wyjątkowy francuski ser, który często jest wytwarzany w kształcie serca.
Francuskie sery podawane są jako plate de fromage czyli deski serów. Zazwyczaj podaje się go po posiłku lub przed słodkim deserem, aby oczyścić kubki smakowe.
Creme Brulée i inne słodycze
Kiedy myślisz o francuskich deserach, deser crème brulee przychodzi do głowy jako pierwszy. Wykonuje się go ze śmietany, żółtek jaj i cukru. Wierzch deseru pokryty jest karmelizowanym cukrem, tworząc charakterystyczną skórkę.
Poire Belle HeleneMożna powiedzieć, że piękna Helena to francuski klasyk. Deser ten rozpoczyna się od gruszki w syropie. Następnie podaje się go z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.
Tartato francuskie ciasto, które najczęściej wykonuje się z ciasta kruchego. Specjalna forma powstaje poprzez wyłożenie spodu ciastem i upieczenie go. Następnie wypełnia się ją nadzieniem. Tarta może być wykonana w wersji słodkiej lub wytrawnej.
To znane i lubiane w Polsce ciasto z ciasta parzonego eclair wywodzi się z Francji. Croquembouche to kolejny francuski przysmak. Deser ten to wysoka piramida z wypełnionych kremem ptysi połączonych karmelem.
Crepes to cienkie słodkie naleśniki. Najpopularniejsze są m.in. crepes Suzette naleśniki z pomarańczową polewą.
Finał ....
Kuchnia francuska - Żabie udka i ślimaki
Nadszedł odpowiedni moment, aby zjeść to, co nasza kultura uważa za najbardziej niezwykłe, czyli ślimaki i żabie udka. Nie są to zbyt często spotykane potrawy na francuskich stołach i uważa się je za dania dość ekskluzywne. Żabie udka i ślimaki często podawane są z masłem, zieloną pietruszką i innymi przyprawami. Ciekawostką jest, że ślimaki i żabie udka podawane na francuskich stołach nie pochodzą zazwyczaj z Francji. Są one sprowadzane z innych narodów.
Mam jednak do was kilka pytań. Czy żabie udka i ślimaki naprawdę rzadko goszczą na stole? Czy byliście kiedyś we Francji?