Kruche ciasteczka orzechowe

Poziom trudności: Łatwy

Ciesz się tymi chrupiącymi, orzechowymi rogalikami. Ciasteczka są pyszne, chrupiące i łatwe do zrobienia.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 60 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych/orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Ubijam masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku na raz. Do masy dodaję mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Mieszam składniki, aż dobrze się połączą. Zawijam ciasto w folię spożywczą, a następnie spłaszczam. Wkładam do lodówki, aż ciasto się schłodzi. Dzielę ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rozwałkowuję na dłoni i formuję w ciastko. Piekę ciastka w temperaturze 180 stopni C przez 10-15 minut. Ciastka mogę przechowywać maksymalnie przez miesiąc.

---

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 15 minut
Całkowity czas: 1 h
Liczba porcji:22

Autor

Porady-kuchenne.pl