
Kruche ciasteczka orzechowe
Poziom trudności: Łatwy
Ciesz się tymi chrupiącymi, orzechowymi rogalikami. Ciasteczka są pyszne, chrupiące i łatwe do zrobienia.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 60 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 100 g zmielonych orzechów laskowych/orzechów włoskich
- 150 g masła
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Ubijam masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku na raz. Do masy dodaję mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Mieszam składniki, aż dobrze się połączą. Zawijam ciasto w folię spożywczą, a następnie spłaszczam. Wkładam do lodówki, aż ciasto się schłodzi. Dzielę ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rozwałkowuję na dłoni i formuję w ciastko. Piekę ciastka w temperaturze 180 stopni C przez 10-15 minut. Ciastka mogę przechowywać maksymalnie przez miesiąc.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 15 minut
Całkowity czas: 1 h
Liczba porcji:22