Krokiety z grzybami i kapustą
Poziom trudności: Łatwy
Proste i pyszne krokiety? Dziś pokażę Ci, jak zrobić krokiety z grzybami i kapustą, idealne na świąteczny stół. Do przygotowania krokietów możesz użyć dowolnego przepisu na naleśniki. Możesz wykorzystać przepis z mojej książki na naleśniki mojej babci. ?? ?
Możesz zrobić krokiety w tradycyjny sposób, zawijając je w folię lub tak, jak pokażę Ci dzisiaj. Ja robię małe i zgrabne krokiety używając mniejszej ilości naleśników.
W każdym razie zakładam, że w każdym naleśniku jest 100 g farszu.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
Ciasto:
- 3 naleśniki (przepis z mojej książki)
Nadzienie:
- 300 g kapusty (przepis TUTAJ lub TU)
dodatkowo
- Bułka tarta
- jajko
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Naleśniki ułożyłam na desce tak, aby zachodziły na siebie. Na naleśnikach rozsmarowałam farsz i zostawiłam na górze miejsce na zawinięcie krokietów. Ciasno zwijam naleśniki i kroję je po przekątnej, jak krokiety. Obtaczam krokiety w mące, bułce tartej i jajku. Smażę krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Można je również upiec. Posmaruj krokiety odrobiną oleju i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
---
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min
Liczba porcji:10