Kiszona młoda kapusta
Poziom trudności: Łatwy
Jak zrobić kiszoną kapustę w swoim domu? Nie ma nic prostszego niż to. Będziesz potrzebować dużego słoika i kilku prostych składników. ?? ?
Taka kapusta jest świetna jako dodatek do obiadu, do burgera lub jedzona prosto ze słoika.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- Młoda kapusta, 2 kg
- Młoda marchew - 300 g
- 25 g soli kamiennej (nie jodowanej).
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek kopru
Sposób przygotowania:
Odcinam łodygę i usuwam zewnętrzne liście. Poszatkowaną kapustę drobno szatkuję. Marchewkę ścieram za pomocą grubej tarki.
Poszatkowaną marchewkę i kapustę wkładam do dużej miski do mieszania, posypuję solą i ugniatam masę, aż kapusta puści sok.
Dodaję drobno posiekany koperek i pokrojony w plasterki czosnek. Całość mieszam, a następnie przekładam do słoika. Ugniatam i mocno dociskam (używając miski lub talerza, mniejszego pojemnika z wodą), aby kapusta nie pływała. Zostawiam ją na 2 do 4 dni. Codziennie kilka razy nakłuwam ją drewnianym patyczkiem do siekania, a następnie ubijam sok, aż będzie cały.
Skąd mam wiedzieć, ile chcę kisić? Smakuję kapustę.
Gotową kapustę mogę trzymać w lodówce do 2 tygodni, jeśli użyję mniejszych słoików i zakręcę je.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania na odpowiedź: 4 dni
Całkowity czas: 4 dni i 15 minut