Jak zakonserwować mięso i wędliny na czas ich młodości?
Jak zapobiec temu, aby wędliny nie stały się odpadem? Wiemy, że wędlina może być śliska i nieprzyjemna dla nosa, więc nie położymy jej na kanapce. Boimy się zatrucia, pomijając fakt, że nie wyglądamy tak pięknie jak inni. Nie jesteśmy czasem pewni, czy możemy jeść wędliny pakowane próżniowo, które nie mają daty ważności, ale zostały otwarte i odcedzone po kilku dniach. W obu przypadkach najchętniej wyrzucilibyśmy wątpliwą część posiłku i z żalem wynieśli na śmietnik. Wystarczy przestrzegać tych prostych zasad:
- Po zakupach nie zostawiaj kiełbasy na blacie lub stole. Zamiast tego jak najszybciej umieść ją w lodówce;
- Lepiej kupować wędliny krojone, a nie pakowane próżniowo. Taka wędlina posłuży dłużej, jeśli kupisz ją w małym kawałku
- Jeśli szukasz wędliny, która posłuży Ci dłużej, wybierz kiełbasy suche lub podsuszane, kabanosy lub salami albo wędliny długo dojrzewające, takie jak parmeńska lub szwarcwaldzka, serrano czy polędwica wędzona. Te wędliny, jeśli kupimy je w jednym kawałku, można przechowywać w lodówce przez około miesiąc.
- Nie należy przechowywać wędlin w ich oryginalnych opakowaniach;
- W przypadku wędlin pakowanych próżniowo, należy je zjeść w ciągu dwóch dni od otwarcia. Jeśli interesuje Cię tylko jeden plaster z każdego opakowania, nie warto otwierać wielu opakowań jednocześnie.
- Nie zasłaniajmy się wędlinami z lodówki, które musimy zjeść jak najszybciej i jak najwięcej.
Jeśli masz w swojej lodówce pojemnik FreshZone, to właśnie tam powinieneś trzymać wędliny. Będą one dłużej świeże i zachowają swój smak i zapach. Wędliny powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 7°C. Pojemnik FreshZone może być przechowywany w temperaturze od 0 do 3 stopni Celsjusza.
Jak dbać o surowe mięso?
Zapach i wygląd mięs może wskazywać, czy są one bezpieczne do spożycia. Dzieje się tak nawet po ich ugotowaniu lub usmażeniu. Dobrym pomysłem dla kupujących jest dokładne przyjrzenie się kupowanym artykułom przed dokonaniem zakupu. Lepiej upewnić się, że mięso było przechowywane w temperaturze pokojowej. Sprawdźmy, czy produkt jest pakowany próżniowo. Sprawdź też datę ważności. Lepiej uniknąć zatrucia, zwłaszcza gdy myślimy o daniach z surowego mięsa, takich jak tatar ze steku czy carpaccio. Jest to danie wykonane z mięsa, które zjesz na surowo. To właśnie w tym przypadku należy zawsze przestrzegać daty ważności. Surowe mięso nigdy nie powinno mieć kontaktu z innymi produktami w lodówce.
Jak długo surowe mięso może być przechowywane w lodówce? To zależy od rodzaju mięsa:
- Jeśli jest to kurczak, wytrzyma tylko 2 dni;
- Jeśli jest to wołowina, wieprzowina lub cielęcina możemy ją przechowywać od 3 do 5 dni;
- mięso oddzielone od kości wytrzyma dłużej;
Aby mięso miało dłuższą trwałość, warto, aby było przechowywane w pojemniku FreshZone. W tym pojemniku panuje odpowiednia temperatura i wilgotność, która pozwala zachować krótkotrwałe produkty.
Co zrobić, gdy po dwóch dniach kurczak nadal siedzi w lodówce? Najlepiej jest ugotować kurczaka, a następnie pozwolić mu ostygnąć przed przechowywaniem w lodówce. Bulion można zrobić z warzywami następnego dnia. Kurczak będzie w stanie przetrwać.
Długa żywotność wędlin i mięsa
Powiedzmy, że właśnie wybraliśmy się na wielkie zakupy mięsne i nagle musimy wyruszyć w długą podróż. Nie będzie nas przez pięć dni. Albo że nie zdążymy zjeść wszystkich zakupionych potraw na czas. Co w takiej sytuacji można zrobić? Zrobić użytek z zamrażarki! Możesz zamrozić mięso i wędliny, co może przedłużyć ich żywotność o kilka miesięcy.
- Surowa, zamrożona wieprzowina i cielęcina zachowa się przez 4 do 6 miesięcy;
- Mrożony surowy kurczak - ma około 9 miesięcy trwałości;
- Surowa wołowina będzie przechowywana przez 6 do 12 miesięcy w zamrażarce.
- Wędliny, najlepiej w jednym kawałku, mogą być przechowywane w zamrażarce do miesiąca
Można również przechowywać mięso, które zostało upieczone lub ugotowane przez co najmniej dwa do czterech miesięcy.
Dobrym pomysłem jest zapisanie daty i godziny, kiedy przedmioty zostały umieszczone w zamrażarce. Pomoże nam to uniknąć pomyłki lub zapomnienia o włożeniu czegoś do zamrażarki.
Warto również zwrócić uwagę na możliwość skorzystania z funkcji Super Freeze. Dzięki temu wędliny i mięsa nie stracą swoich wartości odżywczych ani jakości.
Rozmrażanie musi odbywać się powoli. Nie powinno trwać krócej niż 24 godziny.