
Gofry drożdżowe
Średni
Co powiesz na domowe gofry, które są niezwykle puszyste? Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Czy to nie brzmi pysznie?
Jakie gofry lubisz najbardziej - tradycyjne, a może drożdżowe?
Dodaj łyżeczkę kakao do ciasta na pyszne gofry czekoladowe
Składniki:
- 15 g drożdży
- 3 jajka
- 230 ml mleka
- 60 g erytrytolu
- 10 g oleju
- 250 g mąki
- Szczypta soli
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowuję rozczyn. Drożdże mieszam z porcją letniego kwaśnego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Po 10 minutach dodaję szczyptę soli do mąki i resztę mleka, cukru, oleju i jajek. Używam miksera, który ma końcówki do ciasta drożdżowego, aby dokładnie je zagnieść. Pozostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozgrzewam gofrownicę i piekę niewielką ilość przez 5 minut.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 minut
Liczba porcji: 12.