Gofry drożdżowe

Średni

Co powiesz na domowe gofry, które są niezwykle puszyste? Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Czy to nie brzmi pysznie?

Jakie gofry lubisz najbardziej - tradycyjne, a może drożdżowe?

Dodaj łyżeczkę kakao do ciasta na pyszne gofry czekoladowe

Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 3 jajka
  • 230 ml mleka
  • 60 g erytrytolu
  • 10 g oleju
  • 250 g mąki
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowuję rozczyn. Drożdże mieszam z porcją letniego kwaśnego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Po 10 minutach dodaję szczyptę soli do mąki i resztę mleka, cukru, oleju i jajek. Używam miksera, który ma końcówki do ciasta drożdżowego, aby dokładnie je zagnieść. Pozostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozgrzewam gofrownicę i piekę niewielką ilość przez 5 minut.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 minut
Liczba porcji: 12.

Autor

Porady-kuchenne.pl