Galette z kurkami

Poziom trudności: Łatwy

Dziś dzielę się z Wami pysznie chrupiącą i wytrawną galette z puszystymi borowikami, chrupiącymi kurkami i puszystymi borowikami? ??? Czyż nie brzmi pysznie?

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 5 g soli
  • 20 g wody

Nadzienie:

  • Ser borowikowy 140 g
  • 200 g kurek
  • 70 g cebuli
  • 10 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Składniki mieszam ze sobą do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie wkładam je do woreczka, spłaszczam i schładzam przez 30 minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Oczyszczam kurki. Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, a gdy się zeszkli dodaję kurki. Doprawiam do smaku i smażę przez kilka chwil, aż kurki stracą swoją surowość, a woda odparuje. Ciasto powinno mieć 5 mm grubości. Rozwałkowuję je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na cieście rozsmarowuję Boletus Forest, a następnie układam na nim kurki. Składając brzegi ciasta do środka, tworzę rustykalną tartę. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę ciasto w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

-----

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas:1 godzina 25 minut
Porcje:6

Autor

Porady-kuchenne.pl