Galette z kurkami
Poziom trudności: Łatwy
Dziś dzielę się z Wami pysznie chrupiącą i wytrawną galette z puszystymi borowikami, chrupiącymi kurkami i puszystymi borowikami? ??? Czyż nie brzmi pysznie?
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g jogurtu naturalnego
- 5 g soli
- 20 g wody
Nadzienie:
- Ser borowikowy 140 g
- 200 g kurek
- 70 g cebuli
- 10 g masła
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Składniki mieszam ze sobą do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie wkładam je do woreczka, spłaszczam i schładzam przez 30 minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Oczyszczam kurki. Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, a gdy się zeszkli dodaję kurki. Doprawiam do smaku i smażę przez kilka chwil, aż kurki stracą swoją surowość, a woda odparuje. Ciasto powinno mieć 5 mm grubości. Rozwałkowuję je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na cieście rozsmarowuję Boletus Forest, a następnie układam na nim kurki. Składając brzegi ciasta do środka, tworzę rustykalną tartę. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę ciasto w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
-----
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas:1 godzina 25 minut
Porcje:6