Foodsharing czyli dzielenie się jedzeniem nazywane jest współdzieleniem żywności. Jak działa foodsharing?

Jak podaje portal Deutsche Welle, 1/3 całej żywności na świecie jest wyrzucana lub marnowana. Jest to pewien paradoks. Podczas gdy jedni wyrzucają nadmiar jedzenia, a inni walczą o podstawowe produkty spożywcze, inni pozostają głodni i w potrzebie. Niemcy wymyślają koncepcję foodsharingu, co w języku angielskim oznacza "dzielenie się jedzeniem". Przedstawiciele spółdzielni, zwani również "ratownikami żywności", codziennie udają się do małych sklepów, piekarni i supermarketów, aby zbierać przeterminowane lub niesprzedawalne produkty spożywcze. Członkowie spółdzielni mogą przekazać je innym lub umieścić w jednej z berlińskich lodówek. Wszystkie te lodówki są otwarte i można z nich korzystać za darmo.

Co to jest foodsharing?

Foodsharing, czyli koncepcja dzielenia się jedzeniem, istnieje w Polsce od 2016 roku. Foodsharing to dzielenie się jedzeniem, które w Polsce funkcjonuje od 2016 roku. Z takich miejsc można korzystać całkowicie za darmo. Restauracja to zazwyczaj duża lodówka, w której znajdują się produkty spożywcze. Ustawia się ją zazwyczaj w miejscach publicznych. Często obok niej znajdują się pudełka z jedzeniem, które nie wymaga chłodzenia. W niektórych restauracjach można też zostawić książki i sprzęt AGD (np. ubrania). Drobny sprzęt gospodarstwa domowego.

Dlaczego potrzebujemy jadłodajni?

Foodsharing z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. W kolejnych miastach powstają food trucki. Warto wspierać ten pomysł ze względu na fakt, że średnio 800 milionów ludzi rocznie jest głodnych, jak podaje Polska Akcja Humanitarna. Problem niedożywienia w naszym kraju dotyczy prawie 2 milionów osób. Tym bardziej niepokoi fakt, że tak wiele jedzenia jest marnowane. Dzielenie się jedzeniem w restauracji jest o tyle łatwe, że zarówno użytkownicy foodsharingu, jak i darczyńcy pozostają anonimowi i nikt nie weryfikuje ich potrzeb.

Czym jest foodsharing?

Foodsharing opiera się na dwóch podstawowych zasadach:

  1. Zdobądź coś do jedzenia, jeśli jesteś głodny.
  2. Podziel się tym, co jesz, jeśli masz za dużo.

Dwa sposoby są wykorzystywane przez polskie restauracje do przechowywania żywności. Lodówka jest miejscem, gdzie produkty spożywcze muszą być przechowywane w chłodzie. Zasady przechowywania żywności mogą się różnić w zależności od miasta. Zasady przechowywania żywności mogą jednak różnić się od jednego miasta do następnego.

Foodsharing pozwala na dawanie jedzenia innym. Foodsharing to świetny pomysł. Wiele osób nie jest w stanie pozwolić sobie na jedzenie. Lepiej jest podzielić się produktami spożywczymi z osobami potrzebującymi, niż je wyrzucać. Banki żywności również oferują foodsharing, gdzie członkowie przygotowują posiłki dla tych, którzy są głodni.

Autor

Porady-kuchenne.pl