Ekspresowe ciasteczka serowe

Poziom trudności: Łatwy

Ciesz się tymi miękkimi i chrupiącymi ciasteczkami serowymi z poranną kawą.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 150g ricotty/chałwy z wiaderka
  • 150g masła
  • 180 g mąki
  • 40 g erytrytolu/cukru

Sposób przygotowania:

Masło, erytrytol i serek ricotta mieszam w mikserze na gładką masę. Następnie dodaję mąkę i miksuję, aż ciasto będzie jednolite. Po przygotowaniu ciasta, spłaszczam je, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 20 minut. Następnie obieram jabłka i kroję je na średniej grubości kawałki. Schłodzone ciasto rozwałkowuję, w razie potrzeby podsypując mąką. Na jednej połowie ciasta układam trzy kawałki jabłek. Przykrywam drugą połową. Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Na wierzchu posypuję cukrem pudrem.

---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Ilość porcji : 20 sztuk

Autor

Porady-kuchenne.pl