Dyniowy leniuch
Poziom trudności: Łatwy
Mam dla Ciebie przepis na pyszne i delikatne dyniowe leniwe pierogi, które sprawią, że zaniemówisz. ??? Delikatne, lekko słodkie i obłędnie pyszne.
Brzmi pysznie, prawda?
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 250 g twarogu
- 200 g puree z pieczonej dyni
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 150 g mąki
- 60 g cukru
Przygotowanie:
Piekę dynię bez dodawania żadnych innych składników. Do miski dodaję twaróg, puree z dyni, sól i cukier. Następnie dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Wyrobioną masę przekładam na oprószony mąką blat i zagniatam na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na mały wałek. Następnie wycinam równej wielkości leniwe pierogi. Po odsączeniu gotuję je przez 2-3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Leniwe układam na talerzu w jednej warstwie, aby się nie posklejały.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
-----
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas: 35 minut
Liczba porcji:60