Dyniowy leniuch

Poziom trudności: Łatwy

Mam dla Ciebie przepis na pyszne i delikatne dyniowe leniwe pierogi, które sprawią, że zaniemówisz. ??? Delikatne, lekko słodkie i obłędnie pyszne.
Brzmi pysznie, prawda?

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 60 g cukru

Przygotowanie:

Piekę dynię bez dodawania żadnych innych składników. Do miski dodaję twaróg, puree z dyni, sól i cukier. Następnie dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Wyrobioną masę przekładam na oprószony mąką blat i zagniatam na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na mały wałek. Następnie wycinam równej wielkości leniwe pierogi. Po odsączeniu gotuję je przez 2-3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Leniwe układam na talerzu w jednej warstwie, aby się nie posklejały.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

-----

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas: 35 minut
Liczba porcji:60

Autor

Porady-kuchenne.pl