Ciasto z lawą

Poziom trudności: Łatwy

Idealne, rozpływające się w ustach ciasto z lawą. Chcesz spróbować? Lava cake ma płynny środek i jest ciastem czekoladowym z dużą ilością czekolady. Każdy je pokocha. ?? ?

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 90 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 180 g ciemnej czekolady
  • 4 jajka
  • wanilia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczam masło i czekoladę w misce i roztapiam je w kąpieli wodnej. W osobnej misce łączę jajka, cukier, wanilię i szczyptę soli morskiej. Wlewam roztopioną czekoladę do masy jajecznej i mieszam. Następnie dodaję przesianą mąkę i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Kokilki posypuję kakao i smaruję odrobiną oleju. Napełniam kokilki do 3/4 ich wysokości. Piekę w temperaturze 180*C 15-16 minut. Podawać posypane na wierzchu kakao.

Przy mniejszych kokilkach należy skrócić czas pieczenia.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Pieczenie Czas: 10minut
Całkowity czas: 20 min
Liczba porcji: Cztery porcje

Autor

Porady-kuchenne.pl