
Ciasto z białek jaj
Poziom trudności: Łatwy
Masz białka jaj pozostałe po robieniu pączków lub ciasteczek kruchego ciasta? To ciasto to świetny sposób na wykorzystanie resztek białek. ??? Jest pełne owoców i pyszne. Wypróbujesz je u siebie?
To ciasto można zrobić z dowolnymi ulubionymi owocami.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 4 białka jaj
- 80 g cukru
- 40 g oleju
- 110 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- wanilia
- 100 g żurawiny
Przygotowanie:
Dodaję cukier po jednej łyżce na raz, jednocześnie ubijając białka na sztywną pianę. Gdy białka są już dobrze ubite, dodaję olej i dokładnie mieszam. Następnie dodaję przesianą skrobię, mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam szpatułką. Suszoną i umytą żurawinę mieszam w niewielkiej ilości mąki, aby nie opadła na dno. Dodaję owoce do ciasta i dobrze mieszam. Ciasto przelewam do naczynia do zapiekania i piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Opcją jest również opiekanie zarówno wierzchu, jak i spodu.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 55 minut
Liczba porcji 8 porcji