Ciasto półkruche
Poziom trudności: Łatwy
Klasyczne ciasto półkruche to najlepsza baza do delikatnych i pysznych wypieków. Można je przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko+1 żółtko
- 75 g masła
- 30 g jogurtu
- 80-100 g cukru
- Proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki mieszam na jednolitą masę. Nie trzeba schładzać ciasta, jeśli nie trzeba go wałkować. Podzielić ciasto na dwie części i wyłożyć dno patelni jedną z nich. Umieszczam nadzienie na dnie patelni, a następnie odrywam mały kawałek każdego pozostałego ciasta, aby położyć je na wierzchu.
Jeśli chcę użyć go jako spodu do tarty. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto łatwiej się wałkuje. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Piekę w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut.
-----
Czas przygotowania: 10 minut