Ciasto półkruche

Poziom trudności: Łatwy

Klasyczne ciasto półkruche to najlepsza baza do delikatnych i pysznych wypieków. Można je przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 75 g masła
  • 30 g jogurtu
  • 80-100 g cukru
  • Proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki mieszam na jednolitą masę. Nie trzeba schładzać ciasta, jeśli nie trzeba go wałkować. Podzielić ciasto na dwie części i wyłożyć dno patelni jedną z nich. Umieszczam nadzienie na dnie patelni, a następnie odrywam mały kawałek każdego pozostałego ciasta, aby położyć je na wierzchu.

Jeśli chcę użyć go jako spodu do tarty. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto łatwiej się wałkuje. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Piekę w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut.

-----

Czas przygotowania: 10 minut

Autor

Porady-kuchenne.pl