Ciasto półkruche nadziewane śliwkami

Poziom trudności: Łatwy

Mam przepis, który pokochasz na półkruche ciasto wypełnione soczystymi śliwkami. ??? Jestem pewna, że je pokochasz

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 75 g masła
  • 30 g jogurtu
  • 80-100 g cukru
  • Proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • Szczypta soli

Dodatki:

  • 400 śliwek
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

Mieszam składniki na jednolite ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną większą część wykorzystam do wyłożenia dna blachy do pieczenia (17x17). Mniejsza część będzie kruszonką. Kroję je na mniejsze kawałki i doprawiam cynamonem. Następnie mieszam je ze skrobią ziemniaczaną. Śliwki układam warstwami na spodzie. Na wierzchu odrywam kawałek z drugiej części.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Po ostygnięciu kroję ciasto.

-----

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Całkowity czas: 50 min
Porcje:9

Autor

Porady-kuchenne.pl