Ciasto półkruche nadziewane śliwkami
Poziom trudności: Łatwy
Mam przepis, który pokochasz na półkruche ciasto wypełnione soczystymi śliwkami. ??? Jestem pewna, że je pokochasz
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 jajko+1 żółtko
- 75 g masła
- 30 g jogurtu
- 80-100 g cukru
- Proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- Szczypta soli
Dodatki:
- 400 śliwek
- 5 g skrobi ziemniaczanej
- Cynamon
Sposób przygotowania:
Mieszam składniki na jednolite ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną większą część wykorzystam do wyłożenia dna blachy do pieczenia (17x17). Mniejsza część będzie kruszonką. Kroję je na mniejsze kawałki i doprawiam cynamonem. Następnie mieszam je ze skrobią ziemniaczaną. Śliwki układam warstwami na spodzie. Na wierzchu odrywam kawałek z drugiej części.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Po ostygnięciu kroję ciasto.
-----
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Całkowity czas: 50 min
Porcje:9