
Ciasteczka z ricottą
Poziom trudności: Łatwy
Miękkie sakiewki wypełnione jabłkowym chrupkiem stanowią świetny dodatek do porannej kawy. Zapraszam do pobrania przepisu na te proste ciasteczka.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 150 g sera ricotta
- 150 g masła
- 180 g mąki
- 40 g erytrytolu
- 200 gramów jabłek
Sposób przygotowania:
Masło, erytrytol i ricottę mieszam w mikserze, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaję mąkę i miksuję, aż ciasto będzie jednolite. Po przygotowaniu ciasta, spłaszczam je, zawijam w folię i schładzam przez 20 minut. W międzyczasie obieram i kroję jabłka na średniej grubości plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowuję, dodając w razie potrzeby mąkę. Na jednej połowie ciasta układam trzy kawałki jabłek. Przykrywam drugą połową. Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Na wierzchu posypuję cukrem pudrem.
---
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 35 minut
Ilość porcji : 30 sztuk