Bezglutenowe ciasto na pierogi

Poziom trudności: Łatwy

Stworzyłam prosty i uniwersalny przepis na bezglutenowe ravioli i pierogi. Jest bardzo elastyczne i delikatne, dzięki czemu łatwo się wałkuje. Można je rozwałkować na cienki naleśnik. Pierogi są idealnie sklejone.

Ciasto po rozwałkowaniu przykrywam. Zapobiega to wysychaniu ciasta i ułatwia pracę. Ciasto dobrze się mrozi, więc można zamrozić ravioli i pierogi po ich zrobieniu.

Kliknij TUTAJ, aby znaleźć przepis na klasyczne ciasto na pierogi.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • Mąka uniwersalna bezglutenowa 500 g
  • 400 ml gorącej wody
  • 15 ml oleju

Przygotowanie:

Olej mieszam z wodą, a następnie wlewam do miski zawierającej mąkę. Mieszam wszystko razem za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrabiam ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Ciepłe ciasto zawijam w folię spożywczą i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto i w razie potrzeby podsypuję je mąką. Ciasto jest delikatne.

Po wypłynięciu gotuję gotowe pierogi przez 3-4 minuty w osolonej wodzie.

---

Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 30 min
Całkowity czas: 1 godzina
Liczba porcji: 50 sztuk

Autor

Porady-kuchenne.pl