Bezglutenowe ciasto na pierogi
Poziom trudności: Łatwy
Stworzyłam prosty i uniwersalny przepis na bezglutenowe ravioli i pierogi. Jest bardzo elastyczne i delikatne, dzięki czemu łatwo się wałkuje. Można je rozwałkować na cienki naleśnik. Pierogi są idealnie sklejone.
Ciasto po rozwałkowaniu przykrywam. Zapobiega to wysychaniu ciasta i ułatwia pracę. Ciasto dobrze się mrozi, więc można zamrozić ravioli i pierogi po ich zrobieniu.
Kliknij TUTAJ, aby znaleźć przepis na klasyczne ciasto na pierogi.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- Mąka uniwersalna bezglutenowa 500 g
- 400 ml gorącej wody
- 15 ml oleju
Przygotowanie:
Olej mieszam z wodą, a następnie wlewam do miski zawierającej mąkę. Mieszam wszystko razem za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrabiam ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Ciepłe ciasto zawijam w folię spożywczą i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto i w razie potrzeby podsypuję je mąką. Ciasto jest delikatne.
Po wypłynięciu gotuję gotowe pierogi przez 3-4 minuty w osolonej wodzie.
---
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 30 min
Całkowity czas: 1 godzina
Liczba porcji: 50 sztuk