
4 sposobów na skuteczne planowanie zakupów i posiłków
Zakupy trzeba robić z głową. Dzięki temu możemy zaoszczędzić czas, pieniądze oraz nie marnować żywności.
1. Uporządkuj swoją lodówkę i szafki
Zanim zrobimy zakupy, sprawdźmy najpierw, co znajduje się w naszych lodówkach i szafkach. Jakie produkty zbliżają się do daty ważności? Co możemy zrobić z produktami, których termin ważności zbliża się do końca?
Najważniejsze jest, aby produkty były ułożone na właściwych półkach w lodówce. Nie wrócimy do sklepu z kolejnym pęczkiem szczypiorku. Zamiast tego do już zwiędniętych dodamy jeszcze dwa i przykryjemy je innymi warzywami. Nie kupimy kolejnego kartonu pomidorów, bo te, które kupiliśmy dwa tygodnie temu są mniej atrakcyjne i leżą teraz w misce na blacie.
Załóżmy, że w naszej lodówce mamy szczypiorek w pojemniku z filtrem FreshOn. Cebula, czosnek i pomidory są na blacie. Ryż i olej trzymamy w szafce. W zamrażarce trzymany jest kawałek kurczaka. Co możemy z tego zrobić? Na przykład ryż w stylu meksykańskim. Potrzebujemy tylko kukurydzy z puszki. Kupujemy kukurydzę.
Przepis jest bardzo prosty: podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek, a następnie dodajemy ryż i szczypiorek. Kurczaka gotuje się w dużym garnku. Ten rosół wlewamy na patelnię. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory. Dodajemy kukurydzę z puszki, przyprawy i pokrojone kawałki kurczaka. Wszystko gotuje się pod przykryciem. Na końcu doprawiamy do smaku. Gotujemy szybko i niedrogo. Gotujemy szybko i ekonomicznie.
2. Głodny żołądek to zły doradca
Nigdy nie powinniśmy robić zakupów, gdy jesteśmy głodni. Tracimy wtedy zdolność do racjonalnego myślenia. Jesteśmy uzależnieni od wszystkiego, co widzimy. Łakniemy wszystkiego, co widzimy, więc kupujemy dużo jedzenia, nawet rzeczy, które nie trafią na talerz.
Po takich frenetycznych zakupach nie jemy rozsądnie. Co z jogurtem przegryzionym czekoladą I zwieńczonym grzybami marynowanymi w occie. To zły pomysł, bo tracimy apetyt na wszystkie inne potrawy, które mamy w lodówce. Ciężko to nadrobić, bo po tych spontanicznych zakupach nic nie pasuje do wszystkiego. Pewnych rzeczy nigdy nie zjemy, bo są za stare lub kupiliśmy je z ochoty, która bezpowrotnie minęła. Lepiej iść do sklepu nawet po lekkim obiedzie i mieć listę tego, czego nam brakuje.
3. Menu tygodniowe
Planowanie jest przedsięwzięciem, które warto podjąć. Nie chodzi o to, by przesadzić, ale obliczyć, ile każdego produktu zje każdy z domowników. Można pomyśleć o jedzeniu na cały tydzień, jeśli mamy lodówkę.
Używamy lodówki, bo raczej nie warto trzymać w niej chleba czy bułek. Dobrym pomysłem jest jednak odwiedzenie targu w poszukiwaniu sezonowych owoców lub warzyw. Można je zamrozić lub umieścić w pojemniku FreshOn.
Dokładnie to samo można zrobić z mięsem. Nie chcemy jednak kupować mięsa pakowanego próżniowo, ze ściśle określoną datą ważności. Zamiast tego chcemy mieć mięso na wagę. Wystarczy włączyć w lodówce funkcję Super Freeze.
Nie zapominajmy o żywności krótkotrwałej, takiej jak wędliny. Pomocne są specjalne pojemniki, które zachowają odpowiednią ilość wilgoci. Wędliny w puszkach nie wyschną i nie będą pachniały jak inne produkty
Wiele owoców i warzyw można również przechowywać żywych w lodówce, dzięki czemu mogą być wykorzystane na kuchennym blacie. Szczególnie cytrusy, pomidory, papryka i cebula.
Z tego samego zestawu produktów można tworzyć różne kombinacje kulinarne. To jest właśnie istota układania tygodniowego planu posiłków.
Przygotujmy więc nasze posiłki.
Z tych samych składników można zrobić wiele różnych potraw.
Smoothie można zrobić z mrożonych borówek, truskawek czy malin. Kupmy proporcjonalną ilość opakowań po jogurtach. Jeśli smoothie nie jest ulubionym napojem rodziny, z jagód można zrobić zupę owocową. Zróbmy zagęszczenie, kupując śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Bardzo pożywny kisiel można zrobić, jeśli użyjemy więcej mąki ziemniaczanej.
Zróbmy rosół z kurczaka i młodych warzyw. Możemy też kupić żelatynę oraz zielony groszek i kukurydzę. Możliwe, że rodzina znudzi się po dwóch dniach jedzenia zupy na obiad. Zaskocz ją galaretką drobiową, z zapobiegawczymi dodatkami.
Z żelatyny można też zrobić kolorową, owocową galaretkę. Dla urozmaicenia możemy zalać mrożone truskawki galaretką malinową. Całość zwieńczyć bitą śmietaną.
Aby nie utknąć w rutynie, ze składników na prostą sałatkę z pomidorów i cebuli możemy też zrobić hiszpański chłodnik - gazpacho. Przyda się ocet, oliwa, czosnek i papryka, a także zielone ogórki i cebula dymka. Nie zapominajmy o pieczywie.
4. Nie kupujmy za dużo, ale i nie za mało
Pozwoli to na zaoszczędzenie pieniędzy na zakupach spożywczych. Dzięki temu unikniemy kupowania niepotrzebnego jedzenia, które w końcu wyląduje w koszu.
Nie powinniśmy się zbytnio ekscytować rabatami i promocjami. Promocje te często dotyczą produktów, których termin ważności jest bliski. Często dotyczą one produktów, których termin ważności jest bliski.
Robiąc zakupy spożywcze w supermarkecie pomyśl, jak szybko jesteś w stanie poradzić sobie z dwukilogramowym opakowaniem kiełbasy zapakowanym próżniowo. Kiełbasa po kilku dniach stanie się śliska i nieapetyczna. Chyba, że zaprosimy do siebie sąsiadów.
Możemy kupić bardzo dojrzałego, przecenionego melona. O ile zjemy go tego samego dnia, np. na obiad, z szynką parmeńską (w tym przypadku też może być w ekskluzywnej cenie).
Melona kroimy na dwanaście do szesnastu kawałków. Usuwamy gniazda nasienne. Każdy kawałek zawinąć w plasterek szynki. Przygotować na kolację. Przyjemność!!! !