Szczypanie oczu podczas krojenia cebuli

pokrojona-cebulaDlaczego cebula szczypie w oczy? Podczas krojenia, do powietrza uwalniane są enzymy, które reagują  z wodą w naszych oczach i powodują pieczenie. Tym samym, aby uniknąć tej niedogodności, należy uniemożliwić dotarcie tych enzymów do naszych oczu. Oto kilka praktycznych porad do wyboru:

  1. Podczas krojenia regularnie moczymy nóż w wodzie. Dzięki temu enzymy osadzą się w niej i nie polecą do góry. Można by też pójść o krok dalej i całe krojenie przeprowadzić na desce zamoczonej w wodzie, ale to jest raczej zbyt kłopotliwe.
  2. Zakładamy szczelne okulary ochronne. Zwykłe okulary też mogą pomóc, jednak trzeba głowę ustawić tak, żeby enzymy osadzały się na szkiełkach a nie na naszych oczach. No i gwarancji 100% ochrony tutaj nie ma.
  3. Przed krojeniem wkładamy cebulę do zamrażarki na kilkanaście minut.
  4. Kroimy cebulę na siedząco, ustawiają się tak, aby nasza głowa była możliwie przed a nie nad cebulą. Tutaj również skuteczność ochrony przed płakaniem nie jest gwarantowana.

Nam najwygodniejsze wydaje się maczanie noża w wodzie. Niezależnie który sposób wybierzemy, warto pamiętać o kilku innych sprawach:

  • Unikamy kontaktu palców, którymi trzymaliśmy cebulę, z naszymi oczami.
  • Nie kroimy tzw. „dupki” cebuli, powinno to zmniejszyć ilość wydzielonych enzymów.
  • Nie każda cebula powoduje, że chce nam się płakać. Prawdopodobnie te, które były długo przechowywane w chłodniach, są najmniej szkodliwe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *