Prawidłowe gotowanie ziemniaków

Jak gotować ziemniaki?

ziemniaki
Poprawne gotowanie ziemniaków

Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych ziemniaki powinny być możliwie cienko obrane (blisko skórki znajduje się dużo potasu i innych składników), najlepiej za pomocą specjalnej obieraczki (może też być taka do pomidorów). Druga ważna rzecz to wrzucanie ziemniaków już do wrzącej wody, dzięki czemu unikniemy wypłukiwania wartościowych witamin i składników mineralnych podczas namaczania i podgrzewania kartofli. Dzieje się tak dzięki ścięciu skrobii na brzegach, dzięki czemu powstaje naturalna blokada przed wypływanie wartości odżywczych.

Co jeszcze ma znaczenie podczas gotowania ziemniaków?

Ziemniaki warto gotować w sporych garnkach, tak żeby w środku było sporo miejsca na parę. Wtedy, dzięki szczelnemu przykryciu zachowamy wtedy jeszcze więcej dobrych składników. Gotujmy też na dużym ogniu, żeby trwało to możliwie krótko (około 20 minut).

Ziemniaki w mundurkach

Jeszcze lepszym sposobem na zachowanie wartości odżywczych ziemniaków jest gotowanie w mundurkach. Skórka tworzy wtedy dodatkową warstwę zatrzymującą w środku wszystko co najlepsze. Smak jest też nieco inny. Takie ziemniaki trzeba jednak przed gotowaniem dobrze umyć i wyszczotkować, no i dochodzi zabawa przy obieraniu ugotowanych ziemniaków. Jednak na pewno warto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *