Obieranie pomidorów

Obieranie pomidorówGdy chcemy poddać pomidory jakiejś obróbce termicznej wtedy praktyczne zawsze konieczne jest ich obranie. Z uwagi na to, że są bardzo miękkie a skórka mocno trzyma się miąższu nie należy to do najłatwiejszych zadań. Oto kilka sposobów jak sobie z tym poradzić.

Blanszowanie

W okolicach szypułki oraz po przeciwnej stronie pomidora nacinamy skórkę (robimy krzyżyk). Następnie blanszujemy, czyli wkładamy pomidora do garnka w gotującą się wodą na kilkanaście sekund, do momentu gdy skórka sama zacznie odchodzić. Po czym wyjmujemy i przekładamy do możliwie zimniej wody (najlepiej z kostkami lodu). Po chwili możemy palcami oderwać skórkę.

Uwaga, jeśli pomidor będę zbyt długo się gotował to razem ze skórką odejdzie nam część miąższu.

Obieranie ostrą obieraczką

obieraczka_do_pomidorowJest to bardzo szybki i wygodny sposób, jednak ma on sens tylko gdy posiadamy ostrą obieraczkę (często sprzedawaną jako właśnie obieraczka do pomidorów, takie supermarketowe raczej się nie sprawdzą). Jeśli ten warunek jest spełniony, pomidora można obrać tak samo i tak łatwo jak obiera się jabłko nożem. Problem mogą stanowić jedynie bardzo miękkie pomidory i wtedy być może blanszowanie lepiej się sprawdzi.

Jest to nasz ulubiony sposób na obieranie pomidorów.

Obieranie podczas krojenia

Ostatni sposób polega na odcinaniu skórki po kawałku, na samym końcu. Najpierw kroimy pomidora w łódki. Następnie odcinamy gniazda nasienne i tym samym otrzymujemy wygiętą ściankę pomidora. Rozpłaszczamy ją delikatnie na desce i ostrym nożem poprzecznie odcinamy miąższ od skórki prowadząc nóż możliwie nisko. Odrobina miąższu może pozostać po niewłaściwej stronie, ale odpada nam zabawa z wodą no i nie potrzeba specjalnych narzędzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *