Dlaczego papier do pieczenia przywiera?

Papier do pieczenia to praktycznie niezbędny element wyposażenia każdej nowoczesnej kuchni. Z jego pomocą jesteśmy w stanie upiec wiele różnych potraw takich jak ciasta, ciasteczka, frytki pieczone, pizzę czy zapiekane kanapki.

Jednak co jakiś czas zdarza się, że nasza potrawa mocno przywrze do papieru i popsuje cały efekt. Dlaczego tak się dzieje?

Przywieranie papieru do ciasta

Powodów przywierania papieru do pieczenia do ciasta może być kilka. Czasami zależne jest to od rodzaju ciasta, szczególnie jeśli jest ono zbyt mokre. Innym razem powodem może być nienatłuszczenie papieru (a w szczególnych przypadkach jego natłuszczenie), dlatego w niektórych sytuacjach od natłuszczania lepiej sprawdza się podsypywanie mąką.

Jednak naszym zdaniem, największe znaczenie ma wybór samego papieru. Niestety tutaj sprawdza się stara zasada, mówiąca o tym, że droższe znaczy lepsze. Mimo to warto wybrać droższy papier, który jest silikonowany lub jest pokryty inną warstwą nieprzywierającą, gdyż ma to największe znaczenie dla efektu końcowego naszych wypieków. Trzeba też zwrócić uwagę czy warstwa znajduje się z jednej czy obydwu stron papieru. Z obustronnie powleczonym papierem do pieczenia, nasze szanse na popsucie ciasta czy pizzy są naprawdę minimalne.

Alternatywa do papieru do pieczenia

Nie zapominajmy, że problem przywierania ciasta do papieru do pieczenia można rozwiązać w zupełnie inny sposób. Wystarczy zastosować metodę naszych babć i upiec ciasto po prostu na natłuszczonej blaszce. Dochodzi co prawda wtedy więcej zmywania, ale jest to metoda tańsza i bardziej ekologiczna. Nawet jak nam potrawa lekko się przypiecze, to oddzielenie jej od blachy jest dużo prostsze niż od papieru. Każdy kto chociaż raz „zespawał” papier do pieczenia z ciastem wie o czym mówimy. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *