Czernienie startych lub obranych ziemniaków

ziemniaki-mlodeObrane lub starte ziemniaki czernieją w wyniku kontaktu jednego z ich enzymów z powietrzem. Samo czernienie nie powoduje jeszcze, że ziemniaki nadają się do wyrzucenia, jednak na pewno psuje walory estetyczne i trochę też smakowe. Co zrobić żeby ziemniaki nie czerniały?

Czernienie ziemniaków obranych

Z ziemniakami tylko obranymi ze skórki sprawa jest dość prosta: wystarczy zostawić je zalane wodą. Przy czym jest pewien efekt uboczy — woda powoli wypłukuje skrobię z ziemniaków, przez co mogą trochę inaczej smakować (niekoniecznie gorzej). W przypadku całych ziemniaków raczej nie będzie to miało dużego znaczenia, natomiast gdy je wcześniej pokroimy to już smak może ulec zmianie.

Czernienie ziemniaków startych

Starte ziemniaki potrafią sczernieć dużo szybciej niż obrane. Jak temu zapobiec?

  • Dodać śmietany do startej masy. Co prawda nie zastopuje to czernienia całkowicie, ale na pewno je spowolni. W przypadku przygotowywania placków ziemniaczanych śmietana i tak jest składnikiem polecanym, dlatego to nasz ulubiony sposób.
  • Dodać soku z cytryny, przy czym trzeba eksperymentalnie dobrać możliwie małą ilość, tak żeby nie wpłynąć za bardzo na smak.
  • Startą masę posypać mąką lub skrobią ziemniaczaną, tak żeby uniemożliwić kontakt ziemniaków z powietrzem. Gdy będziemy chcieli użyć ciasta warstwę mąki można zebrać i wyrzuć albo zmieszać z ciastem i ewentualnie poprawić lekko proporcje dodając coś rzadkiego (woda, śmietana, może jajko).

5 przemyśleń nt. „Czernienie startych lub obranych ziemniaków

  1. Polska jest sto lat za murzynami , w Ameryce jest proszek którego dodaję się minimalnie na końcu łyżeczki po starciu ziemniaków , nie zmienia smaku , mogą być w lodówce nawet kilka dni a wyglądają jakby były starte 2 minuty temu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *